Antena 3 CNN Externe De ce nu a lovit Israelul infrastructura petrolieră și nucleară a Iranului în bombardamentele de noaptea trecută

De ce nu a lovit Israelul infrastructura petrolieră și nucleară a Iranului în bombardamentele de noaptea trecută

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 21:41 26 Oct 2024 Modificat la 11:43 27 Oct 2024
De ce nu a lovit Israelul infrastructura petrolieră și nucleară a Iranului în bombardamentele de noaptea trecută
Armata israeliană a lansat atacuri împotriva Iranului. Foto: Twitter

Loviturile aplicate de Israel Iranului în noaptea care a trecut au zguduit capitala Teheran și au declanșat noi temeri cu privire la eruperea unui război generalizat în Orientul Mijlociu și în Orientul Apropiat, însă bombardamentele s-au înscris în consensul obișnuit din regiune – și Israelul și Iranul se feresc să lanseze lovituri care ar duce la un răspuns dur din partea celuilalt, scrie AP.

Bombardamentele israeliene nu au țintit nicio instalație care să ducă la ostilități de intensitate înaltă – IDF nu a lovit infrastructura petrolieră a Iranului, de exemplu, care reprezintă principala sa sursă de venituri, și nici instalațiile nucleare.

Anterior, președintele Joe Biden i-a avertizat pe israelieni că SUA nu va susține o lovitură împotriva siturilor nucleare iraniene.

Oficialii americani au intuit că au obținut un acord tacit din partea Israelului că IDF nu va lovi infrastructura petrolieră, deși asigurările nu erau deloc concrete.

În plus, Israelul a anunțat deja că bombardamentele s-au încheiat și că ele au reprezentat, ca deobicei, un element de represalii, nu atacuri menită să declanșeze un război.

La puțin timp după, și regimul de la Teheran a recunoscut acest fapt împlinit și a anunțat că vor fi reluate zborurile comerciale. Magazinele din Teheran au rămas deschide pe parcursul zilei de sâmbătă, iar pe străzi s-a așternut calmul, în ciuda faptului că s-au format unele cozi la benzinării.

Atacurile Israelului au avut ca scopt să descurajeze agresiuni viitoare și să „arate că noi nu vom sta tăcuți”, dar într-un așa fel încât să nu facă Iranul să se simtă „umilit”, spune Yoel Guzansky, cercetător la un institut din domeniul securității din Tel Aviv.

11 Răspunsul Iranului va fi decisiv

Ministerul iranian de externe a transmis deja că regimul intenționează să răspundă la bombardamentele israeliene, numindu-le o încălcare clară a legislației internaționale și motivând prin dreptul Iranului la auto-apărare.

Iranul ar putea încerca și el un bombardament direct împotriva Israelului, însă dacă face asta ar risca să provoace un nou răspuns similar din partea IDF, într-un moment în care apărarea sa este foarte slăbită.

O altă abordare a iranienilor ar putea fi aceea în care îi încurajează pe interpușii săi din regiune – Hamas și Hezbollah – să-și intensifice atacurile, deși și aceste două organizații sunt extrem de slăbite de războaiele pe care Israelul le duce pentru eliminarea lor.

„Iranul va încerca să minimalizeze impactul loviturilor israeliene, deși ele sunt foarte serioase, de fapt”, spune Sanam Vakil, directoarea programului pentru Africa de Nord și Orientul Mijlociu de la Chatham House din Londra.

×
x close