Antena 3 CNN Externe De ce a murit „Hvaldimir”, beluga spion. Norvegia a făcut publice rezultatele autopsiei

De ce a murit „Hvaldimir”, beluga spion. Norvegia a făcut publice rezultatele autopsiei

beluga- getty
Beluga „Hvaldimir”, găsită moartă în Norvegia şi care a fost subiectul multor speculații, inclusiv suspiciuni de spionaj. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    09 Sep 2024   •   18:23

Poliţia norvegiană anunţă că „nu există indicii că beluga „Hvaldimir”, care a fost subiectul multor speculații, inclusiv suspiciuni de spionaj, ar fi fost împușcat". Anunţul s-a făcut pe baza unui raport de autopsie preliminar realizat de Institutul Veterinar Norvegian, după ce două ONG-uri pentru protecţia animalelor au solicitat deschiderea unei „anchete penale”,  scrie pubicaţia RTBF.

Organizațiile pentru protecția animalelor NOAH și One Whale au depus o plângere săptămâna trecută, afirmând că beluga, botezat Hvaldimir, care a făcut senzație în Norvegia de la apariția sa în 2019, a fost ucis cu o armă de foc.

Descris ca fiind tânăr – între 15 și 20 de ani, potrivit celor care îl monitorizau – și într-o stare bună de sănătate, mamiferul a fost găsit fără viață pe 31 august în golful Risavika, pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Belugile trăiesc, de obicei, între 30 și 35 de ani, conform Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

Pe baza unui raport de autopsie preliminar realizat de Institutul Veterinar Norvegian, poliția a afirmat că nu există indicii că moartea a fost cauzată de o „activitate umană”, sugerând mai degrabă că beluga a murit de foame.

„Niciun rezultat al autopsiei nu indică faptul că Hvaldimir a fost împușcat”, a declarat unul dintre responsabilii poliției, Amund Preede Revheim, într-un comunicat.

Poliția a menționat răni „complet superficiale”. „Una dintre răni este puțin mai profundă, dar aceste leziuni nu au afectat organele vitale și nu sunt fatale”, a adăugat aceasta.

Poliția nu a oferit cauzele morții lui Hvaldimir, dar a precizat că un băț de 35 de centimetri lungime și 3 centimetri grosime a fost găsit blocat în gura cetaceului.

„Autopsia a relevat că stomacul său era gol. În plus, majoritatea organelor erau degradate”, a adăugat Amund Preede Revheim.”

×
Subiecte în articol: Hvaldimir beluga balenă spion autopsie
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close