Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al tânărului lider Kim Jong-un, a fost arestat, judecat în cadrul unui proces expres şi executat la 12 decembrie, fiind acuzat de complot şi corupţie. La scurt timp după anunţul privind această execuţie, analiştii au presupus că unchiul liderului nord-coreean a pierdut o bătălie pentru influenţă în faţa generalilor armatei. Dar Nam Jae-joon, şeful serviciilor secrete sud-coreene, a atribuit decăderea lui Jang tentativelor sale de a controla exporturile de cărbune.
"Jang intervenea prea mult în activităţile (...) legate de cărbune, ceea ce a generat din ce în ce mai multe plângeri din partea altor entităţi ale statului", a declarat deputatul Jung Chung-rae, repetând declaraţiile şefului serviciilor de informaţii în faţa unei comisii parlamentare.
Potrivit lui Nam Jae-joon, Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu pare să aibă vreo problemă în a controla puterea, la doi ani de la preluarea conducerii ţării, după decesul tatălui său, Kim Jong-il.
Coreea de Nord, o ţară săracă după decenii de gestionare dezastruoasă, deţine mari resurse minerale şi exporturile de materii prime către China constituie principala sa activitate economică.
Exporturile nord-coreene către China, în principal cărbune şi minereu de fier, totalizau 2,4 miliarde de dolari americani în 2012, potrivit agenţiei sud-coreene de promovare a comerţului şi investiţiilor.
Potrivit şefului serviciilor de informaţii sud-coreene, unchiul liderului ar fi provocat nemulţumirea unor oficiali de rang înalt din partid pentru că încerca să ia mai mult decât i se cuvenea din aceste activităţi.
"Kim Jong-un a fost informat în legătură cu aceasta (...) şi a dat ordin ca situaţia să fie corectată", a adăugat deputatul, care a asistat la informarea oferită de şeful serviciilor de informaţii.