Antena 3 CNN Externe Davos: Atacuri verbale Turcia-Israel pe tema războiului din Gaza

Davos: Atacuri verbale Turcia-Israel pe tema războiului din Gaza

Davos: Atacuri verbale Turcia-Israel pe tema războiului din Gaza
30 Ian 2009   •   02:27

Premierul turc a părăsit în viteză dezbaterile de la Forumul economic mondial de la Davos după o discuţie aprinsă cu preşedintele Israelului pe tema conflictului din Gaza.
Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat cu Shimon Peres, care a ridicat vocea şi gesticula din deget pe măsură ce apăra acţiunile Israelului.
Erdogan aprecia că Peres a vorbit atât de tare pentru a ascunde ?vinovăţia?. El l-a acuzat pe moderatorul discuţiei că nu l-a lăsat să vorbească şi a declarat că se gândeşte să nu mai revină niciodată la Davos.
Premierul turc a declarat ulterior că a părăsit dezbaterea nu din cauza dezacordurilor cu Peres, ci din cauză că i-a fost acordat un timp mult mai mic pentru discurs decât liderul israelian. În timpul dezbaterii, Erdogan a fost întrerupt în timp ce încerca să îi dea replica lui Peres.
Ulterior acestui conflict verbal, un oficial al forumului a declarat că Peres şi Erdogan au discutat la telefon şi ambii consideră problema încheiată.
Anterior, premierul turc a descris Gaza ca fiind ?o închisoare în aer liber?.
Iar când audienţa l-a aplaudat pe Peres, el a declarat: ?Mă întristează faptul că oamenii aplaudă ce aţi zis. Aţi omorât oameni. Şi cred că acest lucru este foarte greşit?.
Moderatorul discuţiilor, editorialistul de la Washington Post David Ignatius îi dăduse un minut să răspundă, apoi l-a rugat să încheie pentru că oamenii trebuie să meargă la cină.
?Nu cred că voi mai reveni la Davos după aceasta, deoarece nu mă lasaţi să vorbesc?, a strigat Erdogan, înainte de a ieşi de pe scenă. în faţa lui Peres, secretarului general ONU Ban Ki-moon şi miniştri şi oficiali internaţionali. Peres declarase audienţei că Israel a fost forţat să intre în ofensivă contra Hamas din cauza miilor de rachete trase spre statul evreu. El a subliniat că Erdogan ar fi reacţionat la fel dacă rachetele loveau Istanbulul.
La conferinţa de presă, ca şi în timpul dezbaterii, Erdogan s-a plâns că a fost lăsat să vorbească numai jumătate din timpul acordat lui Peres.
?Nu am atacat în nici un fel poporul evreu, pe preşedintele Peres sau statul Israel. Sunt premier, un lider care s-a exprimat clar că anti.semitismul este o crimă împotriva umanităţii?, declara liderul turc.
Turcia este una din puţinele ţări musulmane care au legături diplomatice şi economice cu Israel.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: conflictul din Fasia Gaza turcia
Cele mai noi știri
Parteneri
x close