Antena 3 CNN Externe David Petraeus, fost șef CIA, despre mișcarea importantă care ar putea ajuta Rusia să progreseze în Ucraina

David Petraeus, fost șef CIA, despre mișcarea importantă care ar putea ajuta Rusia să progreseze în Ucraina

Cucerirea Mariupolului ar ajuta Rusia să facă progrese în Ucraina, susține generalul în retragere David Petraeus, fost șef al CIA. Ocuparea orașului-port de forțele ruse va permite aprovizionarea trupelor în sud-est, ceea ce va facilita avansarea către orașele Lugansk și Donețk, consideră David Petraeus.

David Petraeus, fost șef CIA, despre mișcarea importantă care ar putea ajuta Rusia să progreseze în Ucraina
David Petraeus, despre mișcarea importantă care ar putea ajuta Rusia să progreseze în Ucraina
de Adelina Miron    |    30 Mar 2022   •   13:27

„Sunt multe scenarii posibile, în funcţie de care dintre cele două tabere este capabilă să se reaprovizioneze, să se reînarmeze, să înlocuiască pierderile şi să incorporeze noi capacităţi.

Plaja de scenarii se întinde de la o împotmolire lungă, sângeroasă şi de coşmar (cu progrese lente şi ‘muncite’ ale ruşilor în sud-est, în timp ce ucrainenii continuă cu contraatacuri limitate în jurul oraşelor Kiev, Harkov la est, Mikolaiv în sud-vest şi în alte zone) până când unul sau celălalt câştigă sau îl face pe duşman să se retragă”, a apreciat Petraeus într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

În opinia sa, „este ceva mai probabil ca Ucraina să capete un avantaj, date fiind hotărârea, ingeniozitatea şi creativitatea pe care le-a demonstrat, precum şi pentru faptul că ‘joacă pe teren propriu”’, dar „este imprudent să excludem posibilitatea ca Rusia să înveţe din nenumăratele erori pe care le-a comis şi, cu noi şi teribile pierderi de vieţi omeneşti şi de mijloace, să fie capabilă să epuizeze cu timpul apărarea aeriană şi resursele ucrainene”.

Petraeus consideră că ajutorul venit din Vest „poate înclina balanţa în favoarea Ucrainei şi să-i ofere un avantaj la masa negocierilor. Însă nu putem exclude nici posibilitatea ca Rusia să se regrupeze, să reia iniţiativa în sud-est şi, posibil, în nord-est”, explică generalul american.

David Petraeus susține că trupele ruse sunt aproape de momentul cuceririi Mariupolului:

„Când Mariupol va cădea, aşa cum din nefericire pare că se va întâmpla în ciuda apărării sale eroice, Rusia va dispune de un port excelent pentru aprovizionarea trupelor în sud-est”, spune el. O astfel de evoluţie ar permite deblocarea batalioanelor care participă în această luptă şi „ar ajuta trupele ruse în avansarea lor epuizantă către provincia Lugansk şi, cine ştie, către Doneţk”, în estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: David Petraeus Rusia Ucraina Mariupol
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toate pensiile vor fi recalculate de la 1 septembrie. Anunțul Ministrului Boloş
x close