''Departe de a avea loc o schimbare (a atitudinii Rusiei — n.r.), acțiunile total nejustificate și ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei au atins un nou nivel prin încălcarea brutală a încetării focului de către separatiști pentru a prelua controlul asupra orașului Debalțevo, posibil numai cu furnizarea de luptători și armament rusesc. Rusia trebuie să nu aibă niciun dubiu asupra faptului că orice tentativă a separatiștilor de a-și extinde teritoriul — fie spre Mariupol, fie în altă parte — va atrage sancțiuni suplimentare substanțiale din partea UE și a SUA'', a spus Cameron în fața parlamentarilor de la Londra.
Aflat luni la Tallinn, șeful diplomației britanice Philip Hammond a reproșat Rusiei ''cinismul'' de care dă dovadă în criza ucraineană.
''După experiența ultimelor 10 sau 12 zile, angajamentul Rusiei în procesul Minsk este mai degrabă cinic. Pare să fie vorba despre un acord pe hârtie care a fost imediat încălcat în teren. Marea Britanie nutrește un grad ridicat de scepticism legat de angajamentul Rusiei în favoarea unei păci autentice în Ucraina, fără condiții dictate de Kremlin'', a afirmat oficialul britanic, citat de AFP.
În pofida acordului de încetare a focului încheiat la Minsk pe 12 februarie, rebelii proruși au cucerit orașul strategic Debalțevo și și-au concentrat forțele în apropierea portului Mariupol.
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să-și retragă toate forțele și să înceteze să îi mai susțină pe rebeli, acuzând-o că a desfășurat forțe în estul Ucrainei.