Jumătate dintre companiile din Grecia înregistrează întârzieri în privinţa salariilor, iar peste un milion de angajaţi sunt neplătiţi de cel puţin o lună, arată un studiu realizat de un institut al Confederaţiei Generale a Angajaţilor Eleni.
Potrivit unui oficial al Ministerului Muncii din Grecia, "
fenomenul angajaţilor neplătiţi a început să se accelereze în toamna anului trecut".
"La început a fost o lună, apoi două, trei şi chiar până la un an", a declarat oficialul elen.
De asemenea, au apărut informaţii despre companii care se înţeleg cu angajaţii să-i plătească la fiecare trei luni, în niciun caz lunar.
"
Angajaţii neplătiţi sunt blocaţi într-o situaţie dificilă, deoarece nu au fost concediaţi şi nu pot primi ajutor de şomaj, dar nu sunt nici salariaţi, pentru că lucrează fără să fie plătiţi sau doar pentru o mică parte din ceea ce ar trebui să primească", a spus oficialul, citat de cotidianul elen
Kathimerini. Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internaţionali. Recesiunea a distrus aproape un sfert din PIB-ul Greciei, iar rata şomajului a urcat la un nivel record de 27,6%.
Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern pentru a evita intrarea în colaps.
Ţările din zona euro şi FMI au pus la dispoziţia guvernului de la Atena, începând din mai 2010, două pachete de împrumuturi externe, totalizând 240 de miliarde de euro.
Citeşte şi:
Grecia, disperată. În căutare de venituri, elenii vor să impoziteze flaşnetarii