Proiectul a fost înaintat de guvernul condus de social-democrați și prevede căutarea de state partenere, pentru organizarea de tabere pentru migranți și finanțarea agențiilor de-a lungul rutelor de migrație.
Danemarca și-a înăsprit în mod repetat politicile privind migrația în ultimii ani.
Schimbările au început după ce în 2015 această țară a înregistrat un vârf al migrației, cu 21.000 de solicitanți de azil sosiți în acel an.
Noua lege a fost adoptată cu 70 de voturi la 24.
Purtător de cuvânt al guvernului: "Sperăm că lumea va înceta să mai ceară azil în Danemarca"
"Dacă aplici pentru azil în Danemarca, știi că vei fi trimis într-o țară din afara Europei și, prin urmare, sperăm că lumea va înceta să mai ceară azil în Danemarca", a declarat Rasmus Stoklund, purtătorul de cuvânt al guvernului danez.
Cererile de azil vor fi analizate în țara terță iar aplicantul ar putea beneficia de protecție în această țară terță.
Comisia Europeană și-a manifestat îngrijorările față de noua lege.
"Procesarea externă a solicitărilor de azil naște întrebări esențiale legate de accesul la procedurile de azil și de accesul efectiv la protecție", a declarat Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt pentru Afaceri Interne al Comisiei.
Consiliul Danez pentru Refugiați (DRC), organizație proeminentă în domeniul asistenței pentru migranți, a spus că "ideea de a externaliza responsabilitatea procesării solicitărilor de azil este iresponsabilă și lipsită de solidaritate".
Organizația și-a exprimat temerile că alte țări, care adăpostesc un număr mare de migranți, ar putea adopta o soluție similară.
Danemarca și-ar putea trimite azilanții în Rwanda
Danemarca a semnat recent un acord în domeniul migrației cu Rwanda, țară din zona central-estică a Africii.
Acordul a alimentat speculațiile că autoritățile daneze ar urma să deschidă aici o tabără pentru refugiați.
În urmă cu două săptămâni, Danemarca a devenit prima țară europeană care a revocat statutul de rezident pentru mai mult de 200 de refugiați sirieni.
Potrivit autorităților daneze, porțiuni din Siria sunt în prezent suficient de sigure pentru a permite întoarcerea refugiaților.
Marea Britanie a luat în calcul, anul trecut, să ridice un centru de procesare a cererilor de azil pe insula Ascension, un teritoriu britanic îndepărtat, situat în Atlantic, dar a renunțat la inițiativă.
Iar Australia a provocat în anii din urmă controverse internaționale pentru faptul că i-a masat pe solicitanții de azil în afara teritoriului continental, pe insula Nauru și în Papua Noua Guinee, notează BBC.
Foto: Protest la Copenhaga împotriva deportării refugiaților sirieni, 19 mai 2021