"Ţara are intenţia să revendice platoul continental în cinci zone din jurul insulelor Feroe şi Groenlandei, inclusiv Polul Nord", se arată în documentul diplomatic.
Situaţia din Polul Nord nu este deloc relaxată, având în vedere că mai multe state sunt interesate de resursele importante de hidrocarburi care se găsesc aici. Printre acestea, Rusia, Statele Unite dar şi Canada şi Norvegia.
Conform Institutului american de geofizică (USGS), în interiorul Cercului Polar s-ar putea afla o cincime din rezervele de hidrocarburi încă nedescoperite din lume, respectiv 13% din petrol şi 30% din gazele naturale.
În 2007, 50 de cercetători ruşi de la Institutul de Cercetare şi Oceanografie din Sankt Petersburg au făcut o expediţie pentru a studia resursele din zona Polului Nord. La finalul acestei expediţii, aceştia au declarat că Polul aparţine Rusiei.
Pentru a susţine această poziţie, oficialii ruşi au trimis un minisubmarin pentru a instala drapelul naţional pe fundul Oceanului Arctic, pe verticala Polului Nord. De asemenea, liderul de atunci de la Kremlin, Vladimir Putin, promitea că va reda Rusiei măreţia ei şi o va transforma într-un imperiu energetic.
În prezent, Polul nu are “proprietar” dar există o comisie a Naţiunilor Unite care monitorizează şi administrează zona.