"Problema Tibetului este o chestiune morală, de justiţie. Cei care susţin cauza Tibetului nu sunt pro-tibetani, ci sunt pro-justiţie", a spus cel de-al 14-lea Dalai Lama în discursul ţinut în faţa parlamentarilor europeni. El a ţinut să sublinieze că mişcarea tibetană are în centrul său promovarea demnităţii umane, a compasiunii şi a armoniei religioasă şi respinge cu toată fermitatea violenţa.
"Noi nu suntem separatişti. Noi ne dorim autonomia în cadrul poporului chinez. Unii chinezi cred că cei care susţin poporul tibetan sunt împotriva Chinei. Nimic mai departe de adevăr! Noi dorim o societate armonioasă, stabilă, unită", a mai spus Dalai Lama.
Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a spus că va solicita liderilor UE să includă chestiunea Tibetului în viitoarele discuţii cu oficialii chinezi. Totuşi, el a respins ideea de a pune condiţii guvernului de la Beijing pentru desfăşurarea unei viitoare reuniuni la nivel înalt. Summitul UE-China programat pentru 1 decembrie a fost anulat de chinezi în semn de protest faţă de intenţia preşedintelui în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, de a se întâlni cu Dalai Lama.
Dalai Lama a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeană să continuă să aibă relaţii strânse cu China, însă menţinând un ton ferm. "O veche zicală tibetană spune că prietenul adevărat este cel care îţi spune deschis care îţi sunt defectele", a spus fostul laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1989).
Vineri, Dalai Lama se va afla în Gdansk, pentru a participa, alături de alţi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, la o ceremonie dedicată împlinirii a 25 de ani de când fostul lider al mişcării Solidaritatea, Lech Walesa, a primit şi el Premiul Nobel pentru Pace. Cu ocazia acestei vizite el se va întâlni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu alţi lideri politici prezenţi la eveniment.
Agerpres