Antena 3 CNN Externe Dalai Lama: Nimeni nu are dreptul să le pună pumnul în gură tibetanilor

Dalai Lama: Nimeni nu are dreptul să le pună pumnul în gură tibetanilor

1 minut de citit Publicat la 09:22 10 Apr 2008 Modificat la 09:22 10 Apr 2008
Dalai Lama: Nimeni nu are dreptul să le pună pumnul în gură tibetanilor
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, a susţinut astăzi o conferinţă de presă la Tokio, pe tema recentelor proteste din regiunea chineză. Liderul tibetan s-a declarat un susţinător al Jocurilor Olimpice care se vor desfăşura în China. Mesajul său către tibetani este unul de pace. "I-am îndemnat să nu participe la vreo acţiune violentă, dar nimeni nu are dreptul de a pune pumnul în gură tibetanilor. Există o problemă în Tibet, însă nu există libertate de exprimare acolo", a declarat Dalai Lama.

Dalai Lama trăieşte în exil din 1959, când a părăsit Tibetul după 9 ani sub autoritate chineză. El a militat pentru independenţa Tibetului şi, mai apoi, pentru autonomia regiunii. Dalai Lama s-a născut în 1935, într-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului. La numai 4 ani, el a fost recunoscut drept cel de-al XIV-lea Dalai Lama.

Tibetanii îl venerează, considerând că este încarnarea lui Buddha. Pentru a se pregăti aşa cum se cuvine pentru atribuţiile ce îi reveneau, Dalai Lama şi-a lăsat în urmă familia şi satul natal şi a început educaţia monastică. Odată iniţiat, liderul spiritual al Tibetului a preluat în 1950 şi puterea politică. Tot în acel an, China a invadat Tibetul.

Nouă ani mai târziu, tibetanii au răbufnit împotriva regimului chinez şi totul s-a transformat într-o revoltă de amploare. De teama unui atac sau a unei eventuale tentative de răpire, Dalai Lama a fost convins să părăseasca Tibetul. Călătoria până în India a făcut-o pe jos împreună cu zeci de mii de tibetani care şi-au urmat liderul. S-a stabilit într-un orăşel din nordul Indiei, căruia i se mai spune şi Micul Lhasa, cu trimitere la capitala Tibetului. Aici a fost format un nou guvern în exil.

În anii '80, imaginea lui Dalai Lama în lume a devenit tot mai cunoscută după ce a început să călătorească în diferite ţări pentru a promova cauza tibetană. La sfârşitul anilor '80, el a renunţat chiar la ideea de independenţă a Tibetului cerând, în schimb, autonomia regiunii. Dalai Lama a spus întotdeauna că problema tibetană trebuie rezolvată prin mijloace paşnice. Motiv pentru care campania sa a fost răsplătită cu un Premiu Nobel pentru Pace în 1989.

Antena 3

×
x close