Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, exclude retragerea din această funcţie, întrucât, spune el, are o datorie morală să lupte pentru cauza tibetană, o cauză justiţionară. El a avertizat întreaga comunitate tibetană, duminică, spunând că aceasta se află ?în mare pericol?, datorită eşecurilor autorităţilor chineze după atâţia ani de negocieri în ceea ce priveşte statutul Tibetului, relatează AFP.
?Există o schimbare în aparenţă, dar această carne este încă tibetană. Cât va exista acest corp, va exista şi numele tibetanilor. Până la moartea mea, responsabilitatea morală va exista mereu", a afirmat duminică Dalai Lama, infirmând zvonurile că ar intenţiona să se retragă din activitate.
Dalai Lama este de părere că succesul cauzei tibetane poate fi obţinut şi pe cale amiabilă. Perspectiva ?Căii de mijloc" a liderului spiritual a abandonat visul unui Tibet independent în favoarea obţinerii unei autonomii extinse sub dominaţie chineză, prin intermediul dialogului. După întâlnirea de duminică, exilaţii tibetani au avertizat că pot recurge la proteste radicale, dacă China va decide să nu răspundă ?Căii de mijloc". Ce-i drept, ei nu precizează un termen limită, acordând acest privilegiu liderului spiritual, parlamentului tibetan sau cabinetului.
Dalai Lama a făcut un apel către comunitatea tibetană, încurajând-o să îşi unească forţele pentru a se îndepărta de o iminentă ?sentinţă la moarte". El a anunţat o întâlnire ce ar putea avea loc în luna noiembrie cu mai mult de 100 grupuri internaţionale, întâlnire ce ar putea avea loc la Delhi.
Trupele chineze au ocupat spaţiul tibetan încă din 1950, iar Dalai Lama s-a refugiat în zona muntoasă în 1959 după o tentativă nereuşită de revoltă în faţa regulilor chinezilor.
Tibetanii exilaţi au ţinut o întâlnire timp de şase zile în oraşul Dharamsala, baza guvernului tibetan în exil.
Antena3.ro