Antena 3 CNN Externe Dalai Lama a primit Medalia de aur din partea Congresului SUA

Dalai Lama a primit Medalia de aur din partea Congresului SUA

Dalai Lama a primit Medalia de aur din partea Congresului SUA
17 Oct 2007   •   20:05

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a primit Medalia de Aur din partea Congresului, cea mai înaltă distincţie civilă acordată de Congresul american. La ceremonie a participat şi preşedintele George Bush, care marţi l-a primit la Casa Albă pe Dalai Lama. Niciun preşedinte al Statelor Unite nu a avut o apariţie publică alături de Dalai Lama. George Bush este primul preşedinte american care face acest gest, un gest pe care China nu îl priveşte cu ochi buni. Autorităţile de la Beijing au denunţat vehement ceremonia organizată în cinstea liderului tibetan, pe care o consideră o farsă. Beijingul a avertizat că primirea lui Dalai Lama la Washington va "afecta serios" relaţiile dintre Statele Unite şi China.

George Bush a încercat să-şi explice gestul de a apărea alături de Dalai Lama, precizînd că participă la ceremonia de la Congres pentru că sprijină libertatea religioasă şi îl admiră pe călugărul tibetan, laureat al premiului Nobel pentru Pace. George Bush l-a primit la Casa Albă pe Dalai Lama, cei doi au avut o discuţie de 30 de minute, dar întrevederea nu a avut loc în Biroul Oval, unde au loc de obicei întrevederile cu şefii de stat.

Dalai Lama trăieşte în exil, în India, din 1959, după ce Tibetul a intrat sub autoritatea regimului comunist chinez. Congresul american a mai acordat Medalia de aur unor personalităţi precum Martin Luther King, Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II lea, Frank Sinatra şi John Wayne.  

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close