Ultimul bilanț neoficial al atacului indica peste 170 de morți, majoritatea civili afgani, și peste 200 de răniți.
Între victime se numără 13 militari ai SUA. De asemenea, Londra a confirmat, vineri seara, decesul unor cetățeni britanici.
Una dintre victimele atentatului din Kabul este Muhammad Niazi, un afgan cu cetățenie britanică, precizează Daily Mail.
Acesta călătorise din Londra în capitala afgană pentru a-și ajuta familia.
Abdul Hamid, fratele lui Muhammad, a supraviețuit exploziei și a declarat pentru BBC că "a văzut copii în râu".
De noaptea trecută, soția lui Niazi, copilul său cel mic și fiica mai mare sunt pe lista de persoane dispărute, scrie Daily Mail.
(În foto următoare: Mohammad Niazi și fiica sa)
Autoritățile britanice au confirmat, vineri seara, moartea a doi adulți din Regatul Unit și a unui copil al unui alt cetățean britanic.
Nu este clar dacă acest bilanț provizoriu comunicat de Londra îl include pe Muhammad Niazi.
Alte victime ale atacului, conform Daily Mail, care a publicat o galerie foto:
- Najma Saddique, 21 de ani, și sora sa, Zuhal. Najma Saddique era studentă în anul III la jurnalism, la Universitatea din Kabul.
- Mohammad Jan Soltani, membru al echipei naționale afgane de Taekwondo.
- Trei membri ai familiei Raheen, tatăl, Khalid și fii Milad și Ferdaws
- O altă familie care a fost spulberată de explozie: patru bărbați tineri, Taher, Naseer, Emran și Bilal se numără printre cei peste 170 de morți.
Operațiunile de evacuare au continuat la Kabul și după atentat.
De la începerea procesului, în urmă cu aproape două săptămâni, au fost scoase din Afganistan peste 111.000 persoane.
Între aliații SUA, cei mai mulți și-au încheiat deja sau erau, vineri, pe cale să își încheie, evacuările propriilor cetățeni și ale afganilor care au lucrat pentru guvernele respective.
- Spania și-a încheiat extracția propriilor cetățeni. Două avioane cu 81 de spanioli au decolat din Kabul și au aterizat în Dubai vineri dimineața.
- Germania a încetat operațiunile încă de joi. Berlinul a evacuat 5.347 oameni, inclusiv peste 4.100 de afgani.
- Franța a anunțat, la rândul său, că nu va putea continua evacuările după noaptea de vineri. Această țară a adus pe teritoriul național peste 100 de francezi și 2.500 de afgani.
- Australia a finalizat, de asemenea, operațiunile cu civili și va înceta activitățile la sol în Kabul. Autoritățile australiene au evacuat peste 4.100 de oameni în ultimele patru zile.
Americanii spun nu se grăbesc să-i recunoască oficial pe talibani
Talibanii le-au solicitat Statelor Unite să păstreze o prezență diplomatică în Afganistan după încheierea retragerii trupelor americane, prevăzută pentru 31 august, însă Washingtonul nu a luat încă o decizie, au afirmat vineri oficialități americane, conform AFP.
SUA și-au abandonat ambasada din Kabul și și-au mutat operațiunile la aeroportul internațional "Hamid Karzai", ultimii diplomați americani nefiind, încă, evacuați.
Vineri, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a negat că talibanii ar urma să fie recunoscuți oficial de actuala administrație americană.
"Vreau să precizez clar: nu e nicio grabă, nici din partea Statelor Unite, nici din partea partenerilor noștri internaționali cu care am discutat, pentru nicio recunoaștere, de niciun fel", a declarat ea.