"Încă nu sunt convins. Cerem să primim informaţii care dovedesc că aceste arme (chimice) au fost utilizate", a declarat pentru postul de televiziune public RTBF ministrul de Externe Didier Reynders.
Belgia solicită clarificări, "mai întâi de la ONU, dacă inspectorii aflaţi la faţa locului pot să-şi realizeze misiunea".
Dar, "în cazul în care Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au informaţii pe această temă, să le transmită şi aliaţilor lor din cadrul NATO", a adăugat ministrul.
O reuniune a ambasadorilor ţărilor Alianţei Atlantice se va desfăşura miercuri, la Bruxelles.
Şeful diplomaţiei belgiene a menţionat riscurile unei intervenţii militare.
"Care ar fi consecinţele pentru Siria şi pentru regiune? Şi care ar fi consecinţele unei acţiuni fără acordul Consiliului de Securitate? Dacă alţii o fac, mâine, Rusia ar putea şi ea să hotărască să intervină fără aprobare", a spus el.
"Folosirea armelor chimice este o crimă odioasă. Trebuie să existe o sancţiune", a adăugat, totuşi, Reynders.
Însă Belgia nu a fost solicitată de către aliaţii săi şi nu ar trebui să participe la o operaţiune "care va fi probabil organizată de câteva state", a afirmat ministrul de Externe belgian.
Atacurile asupra Siriei vor avea loc în decurs de "câteva ore" sau "câteva zile", a apreciat el.
Parisul şi Londra par pregătite să intervină, alături de americani, pentru a răspunde presupusului atac chimic de la 21 august. Germania, Italia şi Polonia sunt mai reticente.
Aliaţii rus şi iranian ai regimului lui Bashar al-Assad au avertizat, de asemenea, în privinţa riscurilor destabilizării întregii regiuni.