Antena 3 CNN Externe Cutremur în Noua Zeelandă. Seismul a fost urmat de 45 de replici. Un român a murit

Cutremur în Noua Zeelandă. Seismul a fost urmat de 45 de replici. Un român a murit

4 minute de citit Publicat la 19:32 13 Noi 2016 Modificat la 19:32 13 Noi 2016
cucu11.jpg
Foto: Agerpres

Un cutremur puternic cu magnitudinea estimată iniţal la 7.8 grade pe scara Richter a avut loc duminică dimineaţa în Christchurch, Noua Zeelandă , anunţă Institutul american de geofizică (USGS).

O alertă de tsunami a fost emisă pentru toată coasta de est a Noii Zeelande. Oamenii din apropierea zonelor de coastă au fost îndemnați să meargă în zone înalte, în vreme ce liniile telefonice sunt căzute.

Potrivit presei internaționale, valurile tsunami au lovit deja coasta de est a Noii Zeelande. "Activitatea de tsunami va continua timp de mai multe ore”, a avertizat Ministerul Apărării Civile și pentru gestionarea Situațiilor de Urgență.

Update: Autoritățiile din Noua Zeelandă au anunțat că seismul cu magnitudinea de 7,8 grade a fost urmat de 45 de replici. Primul val de tsunami a lovit țara, însă nu a fost puternic și nu a provocat pagube sau victime. Cu toate acestea, oficialii au anunțat că se tem că vor urma alte valuri tsunami mai mari și mai periculoase. Oamenii au ieșit pe străzi de frica replicilor. Un bărbat de naţionalitate română s-a speriat în urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter, a suferit un atac de cord și a murit. Alte câteva persoane au anunțat că au fost rănite ușorîn zona Kaikoura.

Update: Serviciile de ambulanţă anunţă că au fost înregistrate apeluri de la persoane rănite în zone din imediata apropiere a epicentrului seismului, relatează media locală, citată de agenţia DPA.

''Începem să primim date despre persoanele rănite în zona seismului, inclusiv în Culverden şi în Kaikoura. Totuşi, la acest moment nu avem mai multe detalii'', a spus Dion Rosario, responsabil cu centralizarea incidentelor în cadrul serviciilor de ambulanţă St. John, potrivit mediei locale citate de DPA.

''Pregătim desfăşurarea misiunilor de salvare cu ajutorul elicopterelor şi echipe suplimentare de paramedici dacă situaţia o va cere'', a mai spus acesta pentru Radio New Zeeland.

Potrivit USGS al SUA, seismul produs în Noua Zeelandă a avut magnitudinea 7,8 şi s-a produs la o adâncime de 23 de km.

Update: Institutul naţional geologic al SUA a revizuit la 7,8 magnitudinea puternicului seism care s-a produs după miezul nopţii în Noua Zeelandă şi care a fost urmat de replici moderate, autorităţile emiţând alerta de tsunami şi cerând expres populaţiei de pe coasta estică a Insulei de Sud să caute adăpost în zone mai înalte, transmit agenţiile internaţionale de ştiri.

''Mergeţi către zonele din interiorul insulei sau în adăposturi situate la înălţimi mai mari'', se arată în comunicatul ministerului naţional pentru apărare civilă şi situaţii de urgenţă. ''Primul nivel al activităţii valurilor de tip tsunami s-ar putea să nu fie atât de semnificativ, însă activitatea acestora va continua în următoarele ore şi ameninţarea trebuie considerată serioasă până când această avertizare va fi anulată'', indică ministerul conform aceluiaşi comunicat.

Anna Kaiser, seismolog la GNS Science, a declarat că au fost înregistrate date cu privire la valuri tsunami aproape de zonele de coastă, în regiunea North Canterbury a Insulei de Sud, potrivit Reuters şi AFP. Agenţia spaniolă EFE citează surse ale autorităţilor care indică valuri de aproape 2 metri în zona de coastă a Insulei de Sud.

Chris Hill, ofiţer în cadrul serviciilor de pompieri în Cheviot, localitate situată aproape de epicentrul seismului, a declarat că reprezentanţi ai autorităţilor au mers din uşă în uşă pentru cere locuitorilor evacuarea zonei. Sunt foarte distrugeri în locuinţele oamenilor însă la acest moment nu pare să se fi întâmplat ceva foarte grav, a spus acesta pentru Radio New Zeeland, conform agenţiei DPA.

Mii de oameni din zonele de centru ale capitalei Wellington au fost evacuaţi, relatează postul local Radio New Zeeland. Purtătorul de cuvânt al Consiliului municipal din Wellington Richard MacLean a declarat că oamenii se mută din zonele de coastă ale oraşului către locuri mai înalte. Potrivit acestuia, au fost înregistrate distrugeri la etajele superioare ale clădirilor foarte înalte, în structurile podurilor şi ale autostrăzilor.

Locuitori din zonele afectate au încărcat fotografii pe reţele de socializare arătând efectele seismului. Un rezident din oraşul Cheviot a scris pe Twitter mesajul - ''Distruse'', încărcând fotografia mai multor case complet distruse.

USGS a revizuit şi adâncimea la care s-a produs seismul cu magnitudinea 7,8, respectiv 23 de km, iniţial indicând că s-a produs la 10 km. Noua Zeelandă se află într-o zonă seismică foarte activă a planetei, la limita plăcilor tectonice ale Australiei şi Pacificului, care face parte din aşa numita ''centură de foc a Pacificului'' unde au loc circa 15.000 de seisme în fiecare an, conform AFP şi EFE.

Epicentrul seismului a fost localizat la 95 de kilometri de Christchurch, al doilea oraş ca importanţă din Noua Zeelandă, informează BBC News.

 

Imediat după producerea cutremurului, la 90 de km nord-est de Christchurch, cel mai mare oraş al Insulei de Sud, oamenii au ieşit pe străzi după ce mai multe zone au rămas fără energie electrică.

Deocamdată, este prea devreme pentru a evalua pagubele sau pentru a stabili dacă au fost rănite sau ucise persoane.

"Întreaga casă s-a prăbuşit peste noi, unele lucruri s-au distrus şi am rămas fără energie electrică", a spus o femeie din localitatea Takaka, aproape de extremitatea nordică a Insulei de Sud, pentru Radio New Zeeland, potrivit Reuters.

În urmă cu 5 ani, Christchurch a fost lovit de un cutremur în urma căruia au murit 185 de oameni.

Noua Zeelandă, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la limita plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrează până la 15.000 de cutremure pe an.

 

 

×
Etichete: seism cutremur tsunami
x close