Antena 3 CNN Externe Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 7.200 de decese şi mai mult de 30.000 de răniţi. Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 7.200 de decese şi mai mult de 30.000 de răniţi. Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

Redacția Antena 3 CNN
15 minute de citit Publicat la 23:05 07 Feb 2023 Modificat la 23:06 07 Feb 2023

Update 23.00 - Jumătate din cele "72 de ore critice" pentru găsirea supraviețuitorilor au trecut, anunță specialiștii care avertizează probabilitatea de a găsi supraviețuitori scade în fiecare minut.

Mai mult de jumătate din "orele critice" au trecut după cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni, în jurul orei locale 4.00.

Cu aproape 5.800 de clădiri distruse în Turcia și cu nopți geroase, echipele de salvare mai au la dispoziție mai puțin de 30 de ore înainte ca șansele de a găsi supraviețuitori să devină foarte mici.

Update 20:55 - Numărul persoanelor care au fost ucise în Turcia și Siria în urma celor două cutremure puternice a crescut din nou.

Bilanțul deceselor provocate de cutremurele devastatoare de luni a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria, potrivit Sky News.

Update 20:15 - Două persoane au fost salvate în urma primei misiuni a echipei RO-USAR, care s-a deplasat în Turcia.

Echipa de căutare-salvare a României din Turcia a efectuat prima misiune de identificare și recuperare ale unei familii formate din soț, soție și copil. Familia a fost prinsă sub dărâmături, în orașul Antakya.

Citeşte şi: Moment emoţionant surprins live de jurnaliştii Antena 3 CNN, cu echipele de salvare în Adana | Românii care au trecut prin infernul din Turcia fac mărturii cutremurătoare

Update 19:05 Cel puțin 6.326 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise după cutremurele extrem de puternice de luni.

Marți, bilanțul victimelor a urcat la 4.544 de morți în Turcia, unde 10 provincii au fost afectate, potrivit Agenției turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență, AFAD.

Cel puțin 5.775 de clădiri s-au prăbușit, a precizat Orhan Tatar, directorul general al AFAD.

Tatar a mai precizat că, în total, 60.217 persoane ajută la operațiunile de salvare în cele 10 provincii turce.

În Siria, numărul celor uciși este de cel puțin 1.782.

Mai mult de 970 de persoane au murit în zonele controlate de opoziție, potrivit organizației siriene Căștile Albe.

În zonele controlate de guvern, numărul morților depășește 800, potrivit agenției de presă de stat SANA.

Cel puțin 30.474 de persoane au fost rănite în cele două țări, conform datelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.

Updete 18:45 Bilanțul victimelor a crescut, marți, la 3.703 morți în Turcia, după seria de cutremure extrem de puternice și cele 150 de replici care au afectat, luni, 10 provincii.

Potrivit Agenției turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență, AFAD, numărul răniților a depășit 22.000.

La operațiunile de căutare și salvare, îngreunate de ger, au fost mobilizați aproape 60.000 de salvatori, potrivit sursei citate.

Update 17:30 Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că hotelurile din Antalia îi vor găzdui pe supraviețuitorii cutremurului.

"Începând cu locurile apropiate de zona dezastrului, se fac planurile necesare pentru a pune la dispoziția victimelor hotelurile care și-au suspendat deja activitatea din cauza sezonului de iarnă", a declarat președintele turc.

Aproximativ 8.000 de persoane au fost salvate de sub dărâmături până în prezent, a precizat Erdogan.

Potrivit președintelui turc, persoanele rănite care primit primele îngrijiri după ce au fost salvate au fost trimise la spitalele din Mersin, Istanbul și Ankara.

Erdogan a mai spus că în regiunile afecate acționează peste 53.000 de salvatori și că au fost trimise acolo 54.000 de corturi și 102.000 de paturi.

De asemenea, în acele regiuni au fost trimise terminale de transmisie prin satelit pentru a asigura continuitatea comunicațiilor, a indicat președintele.

Update 16:45 Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma seriei de sesime puternice care a lovit luni regiunea.

În Turcia, bilanțul victimelor este de 3.549 de morți, potrivit declarațiilor făcute marți de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În Siria, numărul morților este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria au declarat, marți, că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție.

În zonele controlate de guvern, bilanțul victimelor este de 812 morți, potrivit agenției de presă de stat SANA.

Peste 25.000 de persoane au fost rănite în ambele țări, potrivit datelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene,notează CNN.

Update 16:32 Primele arestări după cutremurele devastatoare care au lovit luni Turcia au fost anunțate de autoritățile de la Ankara.

Este vorba despre patru persoane, trimise după gratii pentru mesaje "provocatoare" postate pe rețelele sociale în legătură cu seria de seisme.

Autoritățile au apreciat că postările urmăreau să producă panică.

Asta, în contextul în care rețelele sociale din Turcia sunt pline de mesaje de la persoane care acuză faptul că operațiunile de salvare sunt deficitare în zonele lor, în special în provincia Hatay.

"Au fost identificați 90 de utilizatori care ar fi încercat să creeze panică. Asupra acestora au fost demarate investigații, iar patru persoane au fost reținute, în conformitate cu instrucțiunile Parchetului General.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul turc a adoptat o lege care se referă la difuzarea de știri false și care îi pedepsește pe cei care fac acest lucru cu până la trei ani de închisoare", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.

Update 15:58 Numărul deceselor consemnate în Turcia a ajuns la cel puțin 3.549.

Anunțul a fost făcut marți de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Numărul răniților este de cel puțin 22.168, a adăugat el.

În Turcia și în Siria vecină, grav afectată, la rândul său, de cutremurele de luni, numărul cumulat al persoanelor ucise depășește 5.000.

Update 15:30 Agenția culturală a Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situl antic sirian Alep, după o evaluare a pagubelor suferite de siturile de patrimoniu din zonele afectate de cutremur.

Alep, clasificat sit al Patrimoniului Mondial în pericol, a suferit distrugeri grave, multe clădiri fiind distruse.

Una dintre structurile afectate este Cetatea Alepului, un mare palat medieval fortificat din centrul orașului vechi.

"Au fost constatate pagube semnificative în cetate. Turnul vestic al zidului vechi al orașului s-a prăbușit, iar mai multe clădiri au fost șubrezite", se arată într-un comunicat al UNESCO.

Alep a fost centrul comercial al Siriei dinainte de război și este considerat unul dintre cele mai vechi orașe locuite din lume.

În ceea ce privește Turcia, UNESCO a semnalat prăbușirea mai multor clădiri de la Fortăreața Diyarbakir și Grădinile Hevsel, un sit din patrimoniul mondial care datează din epoca grecilor și romanilor.

Update 15:00 La Cartierul General al NATO de la Bruxelles steagurile statelor membre au fost coborâte în bernă, în semn de solidaritate cu Turcia, grav afectată de seria de cutremure puternice de luni, care au ucis cel puțin 5.000 de oamen în această țară și în Siria vecină, și au rănit alte câteva zeci de mii de persoane.

Gestul de solidaritate a fost semnalat pe Twitter de Dan Neculaescu, ambasadorul României la NATO.

Acesta a precizat că țara noastră a desfășurat deja o echipă de salvatori complet echipată pentru a ajuta la eforturile locale de căutare și salvare post-dezastru.

Update 14:53 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență în 10 provincii ale țării, timp trei luni, ca urmare a devastărilor produse de seria de cutremure puternice care au lovit țara în urmă cu o zi.

"Declarăm cele 10 provincii în care s-a manifestat cutremurul drept zone calamitate. Am decis să declarăm starea de urgență în baza autorității conferite de articolul 119 din Constituție, pentru a ne asigura că activitățile de căutare și salvare și acțiunile ulterioare pot fi efectuate rapid", a spus Erdogan, marți, în timpul unui discurs televizat.

Update 14:44 Echipa Antena 3 CNN a ajuns în Adana, unul dintre cele mai afectate orașe turceşti lovite de cutremurele fără precedent de luni.

Adana este cu 1,8 milioane de locuitori în care cutremurul a spulberat blocurile locuințe și alte imobile nerezidențiale.

Trei morți au fost doar în blocul prăbuşit pe jumătate, din faţa căruia a transmis echipa Antena 3 CNN. Clădirea a rezistat cutremurului iniţial de magnitudine 7.8, dar nu şi replicii de 7.5 care a venit câteva ore mai târziu. 

Cei din zonă se tem că în eventualitatea unei noi replici, întreg blocul s-ar putea prăbuși peste clădirile alăturate. Ca acest imobil sunt multe altele. 

Mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe au fost mutaţi provizoriu de autorităţi în diverse clădiri ale municipalităţii: săli de sport, amfiteatre, hale.

Sunt şi unele zone în care au fost montate corturi pentru sinistraţi. 

"În drumul spre Adana, pe autostrada Istanbul - Ankara, am văzut sute și sute de trailere de convoaie umanitare, de tiruri cu ajutoare, mașini ale pompierilor venite în ajutor dinspre Capitală şi dinspre Europa. Parte din ajutorul internațional care aterizează la Istanbul şi Ankara este mai apoi transmis către Adana, unul din orașele grav afectate. Celălalt este Gaziantep", a transmis corespondentul special Antena 3 CNN în Turcia, Cristi Popovici.

Echipa Antena 3 CNN urma să ajungă în cursul zilei la Gaziantep.

Update 14:34 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că aproape 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de seria de seisme puternice care au lovit luni sudul Turciei și au ucis peste 5.000 de oameni, rănind alte câteva zeci de mii.

"Hărțile de prezentare generală a evenimentului arată că, în mod potențial, 23 de milioane de persoane sunt expuse, inclusiv aproximativ 5 milioane de persoane vulnerabile, peste 350.000 de persoane în vârstă și 1,4 milioane de copii", a declarat Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență în cadrul OMS.

"Suntem îngrijorați în special de zonele din care nu avem încă informații. Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înțelege unde trebuie să ne concentrăm atenția", a spus, la rândul său, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Update 14:01 Seria de cutremure care a devastat luni Turcia și Siria și care s-a soldat cu cel puțin 5.000 de morți în ambele țări a determinat activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, la solicitarea guvernului de la Ankara.

19 state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria, împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit ajutor.

Ofertele de asistență au fost gestionate de Centrul UE de coordonare a răspunsului la situații de urgență și de autoritățile turce.

25 de echipe de căutare și salvare se îndreaptă spre cele mai afectate zone din Turcia în sprijinul salvatorilor locali care intervin după dezastru. 11 dintre aceste echipe se află deja în țara afectată.

În total, 1 185 de salvatori și 79 de câini de căutare au fost puși la dispoziție de țările europene iar dimensiunea ajutorului ar putea crește în continuare.

Centrul UE de coordonare a răspunsului la situații de urgență a creat, de asemenea, o echipă de protecție civilă a Uniunii, formată din experți din 11 state membre, care au fost detașați imediat în Turcia pentru a sprijini operațiunile.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizațiile umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare.

Update 13:01 Portul turcesc Iskenderun de la Marea Mediterană arde pentru a doua zi la rând.

Focul a izbucnit după ce mai multe containere s-au răsturnat din cauza cutremurelor. La ora acestei actualizări, un fum negru și gros se ridică din containerele în flăcări.

Echipajul unei nave de pază a coastei turcești încearcă să stingă incendiul. Însă resursele ce pot fi mobilizate aici sunt limitate, pentru că misiunea prioritară pentru echipele de intervenție este de a salva cât mai mulți răniți dintre dărâmăturile cauzate de valurile seismice.

Update 12:52 După dezastrul provocat de cutremurele cu magnitudine peste 7 din Turcia, Siria, țară afectată grav de seism și de 12 ani de război civil, așteaptă ajutor umanitar.

Asistența ajunge însă extrem de greu în zonele afectate, pentru că frontierele sunt închise iar accesul în țară este realizat printr-un singur punct de trecere.

"La sud de Turcia, în Siria, situația ar putea fi încă și mai disperată. Este greu de imaginat încă o catastrofă ce lovește în populația siriană vulnerabilă, care a îndurat mai mult de un deceniu de război. Un război care și așa lăsase majoritatea populației din nord-vestul Siriei, afectată acum şi de cutremur, fără mare parte din infrastructura de bază. Spitale, clinici, școli, toate au fost afectate în timpul conflictului civil. Ceea ce înseamnă că resursele sunt acum foarte limitate în cazul celor peste patru milioane de sirieni din acea zonă rămași fără case. Depindeau deja de ajutor umanitar internațional, situația este acum încă și mai gravă. Autorități diferite controlează regiunea. Anumite părți sunt controlate de guvern, altele, de forțele rebele. Asta îngreunează și mai mult accesul. Guvernul sirian de la Damasc se află sub sancțiunile occidentale, lucru care nu ușurează deloc trimiterea de ajutoare către toți cei în nevoie, loviți acum și de acest cutremur devastator", a transmis corespondentul CNN.

Update 12:36 Zeci de elevi irlandezi, care se aflau în Turcia într-un schimb de experiență, au scăpat cu viață deoarece au întârziat câteva ore în Istanbul.

Aceștia mergeau către o școală din orașul Malayta, care s-a prăbușit după cutremur, relatează Antena 3 CNN.

Elevii si profesorii lor au avut escală în Istanbul și așteptau zborul întârziat, atunci când s-a produs tragedia.

Practic, o diferență de doar câteva ore i-a ținut departe de zona cea mai afectată de cutremurele devastatoare.

Update 12:12  Un copil s-a născut în Siria chiar sub mormanul de moloz produs de cutremur.

S-a întâmplat în Alep, unul dintre cele mai devastate orașe din Siria, după ani de război civil.

Conform autorităților locale, mama bebelușului a murit imediat după naștere.

Update 11:40 Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria urcă de la o oră la alta: sunt 5.021 de decese confirmate şi 24.183 de oameni răniţi, potrivit CNN

În Turcia s-a ajuns la 3.419 decese şi 20.534 răniţi.

În Siria au fost raportate 1.602 decese şi 3.649 răniţi. 

Echipa Antena 3 CNN este în drum spre orașele puse la pământ de cutremur. Suntem prima televiziune din România care transmite live de la locul dezastrului din Adana, Turcia. 

Update 10:50 243 de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.
Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele AFAD, Yunus Sezer, marţi dimineaţă.
Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru DPA că din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului.

Update 10:30 -  24.400 de persoane sunt implicate în operațiunile de căutare și salvare din Turcia. 5.775 de clădiri confirmate ca fiind prăbușite. 

Numărul de salvatori ar urma să crească odată cu sosirea altor persoane, deși iarna împiedică desfășurarea lor, a declarat marți Orhan Tatar, oficial al Agenției de gestionare a dezastrelor.

Associated Press relatează că Tatar a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbușite, dar doar 5.775 dintre aceste rapoarte au fost confirmate.

Aproximativ 55 de elicoptere au efectuat 154 de ieșiri pentru a transporta ajutoare de urgență, iar aproximativ 85 de camioane distribuiau alimente, a spus el.

"Condițiile meteorologice nefavorabile continuă în regiune. Prin urmare, din când în când poate fi dificil să se transporte aceste echipe de căutare și salvare în regiune", a adăugat el.

Temperaturile din timpul nopții în orașul Gaziantep, afectat de cutremur, au coborât până la -5 C.

Update 10:05 Bilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 4.940 de morţi şi 20.426 răniţi, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară, relatează CNN.

Bilanţul ar putea creşte, deoarece numeroase persoane se află în continuare sub dărâmături. Echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor, pe fondul temperaturilor scăzute.

Ajutorul internaţional urmează să ajungă marţi în Turcia şi în nordul Siriei.

Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul.

În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare "în următoarele ore", în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie.

ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat "să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul", dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.

În aceste zone controlate de rebeli, în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, au fost număraţi cel puţin 700 de morţi.

Bilanţul de o parte şi de cealaltă a frontierei a crescut permanent, iar dată fiind amploarea pagubelor numărul morţilor riscă să fie tot mai mare pe măsură ce se desfăşoară căutările.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la rândul său că se aşteaptă la ce e mai rău şi că se teme la "un bilanţ de opt ori mai mare decât cifrele iniţiale".

Update 08:37 O nouă replică sesimică a avut loc marţi la ora 05:13:15, ora locală a României, în regiunea centrală a Turciei, cu magnitudine 5.3, la adâncimea de 10km, informează INFP.

*

În Turcia, Autoritatea pentru Situaţii de Urgenţă şi Dezastre (AFAD) a comunicat marţi dimineaţă că bilanţul actual este de 2.921 morţi şi peste 15.834 răniţi.

În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică în acest moment cel puţin 1.444 de morţi şi 3.500 de răniţi.

Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri. Cele mai noi date de la locul tragediei indică 8,000 de persoane salvate din aproximativ 4.758 clădiri distruse. Salvatori din zeci de ţări au muncit toată noaptea printre dărămături.

Epicentrul seismelor de suprafaţă a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria. Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile turce Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

În Siria, cutremurele au afectat puternic provincia Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb. În afară de Turcia şi Siria, cutremurele au fost resimţite în Cipru şi Liban.

Citeşte şi: Cutremur în Turcia şi Siria, 6 februarie 2023 | Două seisme devastatoare și 150 de replici 

×
TOP articole
x close