La câteva zile de la informația că un cutremur puternic s-a produs în provincia Semnan din Iran, pe rețelele sociale continuă încă speculațiile că de fapt a fost vorba despre primul test nuclear de la Teheran, scrie Euronews.
Sâmbătă, la ora 22:45, centrul de seismografie al Universității din Teheran a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 4,4 a zguduit orașul Aradan din provincia Semnan din Iran și că replici au fost resimțite și la est de Teheran.
Epicentrul cutremurului, care s-a produs la 12 km sub pământ, a fost înregistrat la 35,42° nord și 52,78° est.
La câteva ore după ce a apărut această informație, utilizatorii rețelelor de socializare au început să speculeze că regimul de la Teheran a încercat să facă primul său test nuclear subteran, probabil ca măsură de descurajare față de atacurile israeliene asupra teritoriului său.
Aceste speculații au apărut în timp ce oficialii iranieni și comandanții Gărzii Revoluționare au amenințat în mod repetat că, dacă presiunile economice, politice și militare asupra țării se vor intensifica, Teheranul își va modifica doctrina de apărare militară.
Cu toate acestea, site-ul de știri NorNews, principalul mijloc de informare al Consiliului Național de Securitate al Republicii Islamice, a respins speculațiile nucleare și le-a catalogat ca fiind „zvonuri”. El a subliniat încă o dată că testele nucleare contrazic doctrina nucleară și de apărare a Iranului.
Are Iranul un sit secret de testare?
În 2019, Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, un think tank cu sediul la Washington, a publicat un raport conform căruia Iranul a început un program pentru construirea de sit-uri subterane de testare nucleară, cunoscut sub numele de „Field Project”.
Fundația a fost sancționată de Ministerul de Externe al Iranului timp de cinci ani pentru „producerea și difuzarea de minciuni, încurajarea, consultarea, lobby-ul și campania de propagandă negativă împotriva Republicii Islamice, cu scopul de a juca un rol eficient în impunerea și intensificarea sancțiunilor economice”.
Potrivit raportului din 2019, cercetătorii „au identificat locația probabilă (într-o zonă la sud-est de Semnan) unde au fost efectuate teste subterane de explozibili nenucleari în 2003”.
În timp ce Iranul a recunoscut anterior existența centrului „Imam Khomeini” și a sediului de rachete la sud-est de Semnan, locul se află la mai mult de 100 de kilometri de epicentrul cutremurului.
Cu toate acestea, unii utilizatori ai rețelelor sociale continuă să speculeze că, probabil, Iranul are o instalație nucleară subterană nedeclarată în provincia Semnan, preferând să o folosească ca loc de testare în loc să le desfășoare într-o instalație bine-cunoscută precum Natanz.
Teheranul a evitat în mod constant să dezvăluie activitățile sale nucleare Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. De asemenea, Iranul este o țară predispusă la cutremure, iar trepidațiile de după seisme nu sunt neobișnuite sau ciudate.