Antena 3 CNN Externe Cutremur puternic, miercuri dimineață. Peste 15 persoane au decedat în urma incidentului

Cutremur puternic, miercuri dimineață. Peste 15 persoane au decedat în urma incidentului

1 minut de citit Publicat la 08:49 07 Mar 2018 Modificat la 08:49 07 Mar 2018
o_1c7vjfnu1h231o5b1oi3eapa5n8.jpg

Cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,7 care s-a produs la primele ore ale zilei de miercuri în regiunea montană Southern Highlands din Papua Noua Guinee, cifra amplificând bilanţul deceselor în urma seismului de săptămâna trecută, relatează Reuters. 

Epicentrul mişcărilor seismice, resimţite la scurt timp după miezul-nopţii, a fost localizat la 31 de kilometri sud-vest de zona în care s-a produs cutremurul cu magnitudinea 7,5 care a provocat decesul a cel puţin 75 de persoane, potrivit informaţiilor publicate marţi de media locale. Autorităţile guvernamentale au anunţat anterior că cifra persoanelor decedate este de 55, însă evaluările continuă, iar Crucea Roşie a indicat existenţa a cel puţin 67 de victime. Seismul devastator a condus la prăbuşirea unor locuinţe şi a provocat mai multe alunecări de teren. În plus, au fost distruse reţelele de comunicaţii şi de transport din provinciile izolate Southern Highlands, Hela, Enga şi Western. 

Seismul din noaptea de marţi spre miercuri a fost cea mai puternică dintre numeroasele replici care au zdruncinat regiunea bogată în resurse naturale aflată la circa 600 de kilometri nord-vest de capitala Port Moresby, complicând eforturile echipelor de salvare şi aprovizionarea cu ajutoare pentru cei circa 150.000 de locuitori rămaşi izolaţi. 

''Tocmai mi s-a raportat că 18 persoane au decedat noaptea trecută'', a declarat pentru Reuters administratorul provinciei Hela, William Bando. ''Se pare că Hides a fost cel mai afectat. Nu am aflat încă despre posibile victime acolo, însă este un sat mare cu mulţi locuitori'', a precizat el. 

Cutremurul din noaptea de marţi spre miercuri s-a produs la 130 de kilometri est-nord-est de Lake Murray, la ora 14:13 GMT, la o adâncime de 33 de kilometri, potrivit site-ului Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). 

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a anunţat că ''aproximativ 143.000 de persoane sunt afectate şi 17.000 de persoane au fost strămutate deoarece locuinţele lor sunt deteriorate total sau parţial şi, prin urmare, nu mai sunt locuibile". 

Australia, Noua Zeelandă şi Crucea Roşie au solicitat intervenţia umanitară de urgenţă, însă zona afectată este greu accesibilă din cauza condiţiilor geografice dificile, a vremii nefavorabile, dar şi a drumurilor deteriorate şi a podurilor prăbuşite. 

Cutremurele se produc frecvent în Papua Noua Guinee, situată pe "centura de foc a Pacificului", joncţiune a mai multor plăci tectonice.

×
x close