Seismul a avut loc luni, la ora locală 5.18 (duminică, 23.18, ora României), în Insula Izu Oshima, la sud de capitală, la o adâncime de 160 de kilometri.
Iniţial au fost resimţite vibraţii slabe, care s-au transformat în unde violente, au constatat jurnalişti AFP.
Cele mai puternice unde seismice au fost înregistrate în centrul oraşului Tokyo, unde se află sediile ministerelor şi unor administraţii, potrivit datelor furnizate de către agenţie.
Luni, o zi liberă în Japonia, mulţi locuitori ai capitalei au fost treziţi de cutremur. Uneori seismele sunt atât de puternice, încât locuitorii nu pot să stea în picioare, pentru a se retrage în locurile cele mai sigure din locuinţe.
Postul public de televiziune NHK şi-a întrerupt imediat programele pentru a furniza primele informaţii.
Potrivit unui bilanţ întocmit luni de către post, 17 persoane, aproape toate în vârstă, au fost rănite uşor la Tokyo şi în prefecturile vecine Chiba, Kanagawa şi Saitama.
Serviciile feroviare au fost suspendate de la câteva minute şi până la câteva ore, pentru verificarea căilor, iar circulaţia rutieră a fost încetinită pe unele tronsoane de autostradă.
În schimb, traficul aerian era normal pe aeroportul Tokyo-Haneda.
Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că nu a fost detectată nicio anomalie la centrala nucleară accidentată Fukushima, situată la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Tokyo.
Japonia se află la îmbinarea a patru plăci tehtonice şi este afectată anual de peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice înregistrate în lume.