Reacţiile Internaţionale nu au întârziat să apară. Autorităţile sud-coreene au subliniat că acţiunea Phenianului este o gravă ameninţare la adresa regiunii, iar preşedintele american Barack Obama a cerut o acţiune unită a comunităţii internaţionale.
Coreea de Nord ameninţase că îşi va continua testele nucleare, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite a sancţionat Phenianul în urma tirului de rachetă din aprilie.
La scurt timp după ce Coreea de Nord a anunţat efectuarea testului nuclear subteran, Institutul de studii geologice american a confirmat producerea unui seism de 4,7 grade pe scara Richeter în zona de nord a ţării cu o adâncime de numai 10 kilometri.
"Seismul artificial" din Coreea de Nord a fost confirmat şi de o agenţie de ştiri sud-coreeană care a subliniat că Phenianul pare să fi lansat şi o rachetă cu rază scurtă de acţiune.
Se pare că testul nuclear ar fi avut loc în oraşul Kilju, din nordul ţării, unde regimul de la Phenian a efectuat primul său test atomic, din octombrie 2006 care a provocat o adevărată criză internaţională.
Reacţiile nu au întârziat să apară nici de această dată. Ministerul Apărării rus a confirmat testul nord-corean. Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de acţiunile Phenianului, iar Japonia a declarat că este în favoarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit unei agenţii de ştiri de la Seul, preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă imediat după anunţul dat de Phenian.
Şi Uniunea Europeană este îngrijorată de anunţul testului nuclear al Coreei de Nord. Afirmaţia a fost făcută de ministrul ceh al Afacerilor Externe, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii.
Oficialul european a subliniat că Uniunea va condamna testul Phenianului dacă acesta va fi confirmat de comunitatea internaţională. Testul nuclear nord-coreean a fost condamnat şi de miniştrii de externe francez şi rus.
Antena 3