Antena 3 CNN Externe Cutremur devastator în Japonia, urmat de mai multe replici. Un prim tsunami a lovit. Autoritățile au dispus evacuarea zonei de coastă

Cutremur devastator în Japonia, urmat de mai multe replici. Un prim tsunami a lovit. Autoritățile au dispus evacuarea zonei de coastă

2 minute de citit Publicat la 23:56 21 Noi 2016 Modificat la 23:56 21 Noi 2016
japonia.jpg

UPDATE 08.03 - Atenţionarea de risc de tsunami a fost ridicată marţi la prânz în toate zonele avute în vedere de pe coasta de est a Japoniei, la şapte ore după un violent cutremur care a provocat valuri ce au atins un metru înălţime în apropiere de Fukushima, a anunţat Agenţia niponă de meteorologie, citată de AFP. 

Alerta de tsunami a fost lansată în două regiuni (Fukushima şi Miyagi) şi o atenţionare de risc în alte câteva, după cutremurul produs la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT).

Toate aceste avertismente au fost ridicate, însă agenţia a prevenit că replici secundare cu acceaşi magnitudine (aproape 7) se pot produce în zilele ce vor urma.

UPDATE: 01.00: O nouă replică a fost semnalată la ora 0.22, ora României. Intensitate de 4,4 grade.

UPDATE: 00.15: Un prim tsunami a lovit zona de coastă, cu valuri de aproximativ 60 de centimetri înălțime, în zona portului Onahoma. Nu au fost semnalate victime până acum.

UPDATE 00.11: Institutul USGS anunță o a patra replică, 4,9 grade magnitudine, în urmă cu aproximativ 20 de minute.

 

UPDATE 00.05: O nouă replică s-a produs în urmă cu 23 de minute, magnitudine 5,3. Totodată, autoritățile au anunțat că nu sunt probleme la centrala nucleară de la Fukushima și că nivelul radiațiilor este normal.

Între timp a fost anunțată și o replică de intensitate mai mică, 4,9 grade.

UPDATE 23.59: Magnitudinea seismului a fost revizuită la 6,9 grade pe scara Richter. Acesta a fost urmat de o replică, la ora 23.10 (ora României) de 5,4 grade.

UPDATE 23. 54: Mai multe incendii au fost semnalate în zonele urbane, unul dintre ele la o fabrică. Nu se știe dacă acesta din urmă are legătură cu producerea cutremurului.

UPDATE 23.50: Televiziunile din Japonia relatează că deja au fost observate tsunami-uri în larg și avertizează că acestea vor lovi coastele cu valuri înalte de trei metri. 

Populația a fost avertizată să evacueze zonele de coastă, iar autoritățile inspectează centrala nucleară de la Fukushima pentru a vedea dacă există pagube. 

În urmă cu aproximativ trei ore un alt cutremur s-a produs în largul insulei Honshu. Seismul a avut magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Știre inițială

Un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea 7,3 s-a înregistrat marți dimineață în largul coastelor Japoniei (ora locală), fiind emisă alertă de tsunami în zona Fukushima, transmit agențiile internaționale de presă, citând institutul american de geofizică USGS.

Epicentrul a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS.

Japonia, aflată la intersecţia a patru plăci tectonice, se confruntă anual cu un mare număr de seisme, dintre care unele foarte puternice. Normele de rezistenţă aplicate însă în construcţii sunt foarte stricte, iar populaţia este pregătită pentru a reacţiona în cazul unui seism puternic, măsuri menite să reducă pierderile de vieţi şi pagubele materiale. 

Japonia a fost lovită de un seism cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, în martie 2011, cutremur soldat cu aproximativ 18.000 de victime şi care a provocat o catastrofă la centrala nucleară Fukushima, ducând la necesitatea evacuării a mii de persoane din cauza contaminării radioactive.

×
Etichete: cutremur
x close