Un cutremur puternic a lovit insula Krk din Croația. Epicentrul cutremurului a fost pe insula Krk și s-a simțit în capitala Zagreb.
Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) raportează că seismul a avut o magnitudine de 5,3.
"Nu a durat mult, dar chiar a zguduit clădirea. Încă tremur", a raportat un martor ocular din Zagreb, potrivit presei locale.
Se pare că cutremurul din Krk a avut loc la o adâncime de 10 kilometri și a avut loc exact la 10:47 a.m. (ora locală)
Citește și: Începe verificarea clădirilor cu risc seismic ridicat. Cum beneficiază românii de reconsolidare gratuită
Cutremur puternic în România, resimţit şi în Bucureşti. Mai multe persoane rănite şi zeci de imobile afectate
Un cutremur puternic, de 5,7 grade, s-a produs, marți, 14 februarie 2023, în România. Seismul a fost resimţit în Bucureşti, precum şi în alte oraşe.
Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 cum s-au produs cutremurele puternice din România, zilele trecute, și ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare.
”Este o zonă seismică cunoscută de noi, de seismologi. Are o activitate generală slabă și moderată de-a lungul timpului.
Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă, este practic cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrările.
Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, deoarece calculele noastre indicau pentru această zonă o magnitudine maximă de 5,5. Deci practic s-a depășit această magnitudine și în același timp a fost și un șoc dublu, pentru că au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.
S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când în zonă a fost înregistrat un cutremur de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunțată a activității și bineînțeles că această va schimba puțin harta de hazard seismic pentru această zonă. Pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le știam noi. Cred că o magnitudine de până în 6 se va estima.
Aceste cutremure apar pe un fond pe care este foarte greu să îl previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai un cutremur mai mare într-o zonă, nu vorbesc acum de România, în care chiar nu sunt prevăzute”, a explicat Mircea Radulian la Antena 3 CNN.