Averea sa ar fi fost acumulată în timpul celor două mandate ale fostei sale soţii Benazir Bhutto, când a devenit cunoscut drept ?Domnul Zece Procente?. Acesta a fost subiectul unor serii de cazuri de corupţie înainte de a fi închise urmare a unei amnistii pentru a permite revenirea lui Bhutto şi a susţinătorilor săi în Pakistan.
Curtea Supremă din Islamabad trebuie acum să stabilească dacă Ordonanţa de Reconciliere Naţională, conform căreia dosarele de corupţie sau crimă contra a 8000 de politicieni, funcţionari şi alte figuri publice au fost închise, este neconsituţională.
Dacă se consideră că este, Pakistan va intra într-o altă criză politică, deoarece Zardari şi mulţi dintre susţinătorii săi se vor confrunta cu acuzaţii de corupţie.
O privire a ce ar putea urma a fost oferită Curţii de Biroul Naţional Contabil al guvernului, care arăta într-o mărturie scrisă că Zardari deţinea proprietăţi peste tot în lume.
Zardari, care este fiul unui mic proprietar de cinema din Karachi, ar fi strâns o avere de 970 milioane de euro în depozite bancare şi proprietăţi în Marea Britanie, SUA, Franţa şi Spania şi peste 200 milioane de euro în Pakistan.
Activele ar fi fost achiziţionate în comisioane de afaceri corupte, ilegale. Printre acestea se numără acordarea unei licenţe pentru unii dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, o alta pentru o companie europeană. În alt caz, Zardari a fost acuzat de construirea ilegală a unui teren de polo pe terenul unei case a premierului. Dosarele au fost închise anul trecut urmare a Ordonanţei de Reconciliere Naţională.
După asasinarea din 2007 a lui Bhutto, Zardari a preluat Partidul Poporului Pakistanez şi a ajuns preşedinte în 2008. Dacă ordonanţa este neconstituţională, el va fi presat să demisioneze, deşi are imunitate în timpul funcţiei.
Antena3.ro