Antena 3 CNN Externe Curtea Supremă poloneză acuză: fraţii Kaczynski subminează justiţia

Curtea Supremă poloneză acuză: fraţii Kaczynski subminează justiţia

Curtea Supremă poloneză acuză: fraţii Kaczynski subminează justiţia
17 Aug 2007   •   18:08

Preşedintele Curţii Supreme din Polonia i-a acuzat pe fraţii Lech şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele şi, respectiv, premierul polonez, că subminează sistemul judiciar prin critici constante şi interferenţe politice. Judecătorul Lech Gardocki a declarat că fraţii Kaczynski au atacat în mod repetat Curtea Constituţională, pentru că a respins anumite proiecte parlamentare, şi pentru obiecţii la sentinţele pronunţate de alte instanţe. Gardocki a apreciat că primul ministru Jaroslaw Kaczynski a comis o eroare atunci când a condamnat tribunalele pentru că au refuzat să respingă revendicările de către germani ale unor terenuri deţinute înaintea celui de-al doilea Război Mondial.

De la preluarea puterii în 2005, premierul şi preşedintele au avut confruntări repetate cu instanţele din Polonia, uneori acuzând judecătorii de decizii nepotrivite, deoarece şi-au început carierele în perioada comunistă. „Aceasta este o tentativă de a exercita presiuni indirecte”, a subliniat Gardocki.

Judecătorul Gardocki a fost numit în postul de preşedinte al Curţii Supreme de fostul preşedinte Aleksandr Kwasniewski, un ex-comunist, dar nu face parte din niciun partid politic.

Fraţii Kaczynski au avut conflicte şi cu aliaţii lor. Alegeri parlamentare anticipate ar putea fi organizate lunile următoare, în urma destrămării coaliţiei guvernamentală la începutul săptămânii.

Antena3.ro




×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close