Curtea Supremă americană a abolit câteva restricţii importante pentru finanţarea politică din partea corporaţiilor şi sindicatelor, deschizând astfel uşa pentru cheltuieli mai mari la alegerile următoare.
Aceasta a fost o înfrângere pentru administraţia Obama şi a susţinătorilor unor legi ale finanţării campaniilor, care cred că eliminiarea limitelor va descătuşa un aflux de bani ai corporaţiilo în sistem cu scopul de a controla politica.
Oponenţii cred că ameninţă tendinţa ca oamenii obişnuiţi să influenţeze alegerile, după o creştere radicală a micilor donaţii, online ce au transformat campania lui Obama.
Judecătorul John Paul Stevens aprecia că ?decizia curţii ameninţă să submineze integritatea instituţiilor alese?, în timp ce Anthony Kennedy credea că limitele încălcau drepturile la liberă exprimare prezentate de primul amendament al Constituţiei.
"Nu găsim nici o bază pentru propunerea ca, în contextul discursului politic, guvernul să impună restricţii asupra unor anumiţi oratori defavorizaţi," scria acesta.
Decizia totuşi nu permite corporaţiilor să doneze direct candidaţilor. Banii pot fi cheltuiţi doar în nume propriu, ceea ce înseamnă că majoritatea fondurilor vor merge spre publicitate.
De asemenea, numele oricărei companii care plăteşte pentru reclamă trebuie dezvăluit, ceea ce i-a făcut pe unii analişti să creadă că marile afaceri ar putea fi reticente la a-şi lega numele de o culoare politică sau alta.
Antena3.ro