Doar 3 dintre deţinuţii de la Guantanamo ştiu în acest moment de ce se fac vinovaţi. Majoritatea au fost arestaţi în baza legislaţiei anti-terorism, dar nu le-au fost formulate acuzaţii oficiale, şi nici nu au avut dreptul la apărare.
Oficialii de la Pentagon spun că este posibil, ca în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie, din această săptămână, ca între 60 şi 80 de deţinuţi să aibă totuşi parte de procese militare. Între aceştia, arhitectul presupus al atacurilor din 11 septembrie 2001.
Curtea Supremă trebuie să se pronunţe asupra drepturilor legale în cazul celor 305 prizonieri, după ce organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au cerut procese corecte în cazul lor. Guvernul susţine că străinii deţinuţi în afara Statelor Unite nu au drepturi constituţionale, iar Congresul a refuzat jurisdicţia tribunalelor federale în cazul acestor deţinuţi.
Printre cei implicaţi în acţiunile legale în cazul Guantanamo se numărăr legislatori canadieni şi europeni, foşti judecători americani, diplomaţi şi ofiţeri de armată, profesori israelieni de drept, şi o serie de organizaţii de apărare a drepturilor omului.
"Problema centrală în faţa Curţii Supreme este dacă guvernul Statelor Unite poate lua străinii şi îi poate deţine în afara Statelor Unite, fără nicio obligaţie legală ", a declarat Tom Wilner, avocat al deţinuţilor. În paralel cu dezbaterile de la Curtea Supremă, la Guantanamo este examinat cazul unui deţinut yemenit, acuzat că este membru Al-Qaida şi şofer al lui Osama bin Laden.
Avocaţii lui ar vrea ca deţinutul să fie tratat ca prizonier de război, caz în care îi sunt aplicate prevederile Convenţiei de la Geneva, şi are dreptul la un proces în faţa Curţii Marţiale.
Antena 3