Philip Berg susţine că circumstanţele naşterii lui Obama sunt ?confuze", în condiţiile în care acesta s-ar putea să se fi născut în Kenya. Mama lui Obama, spune Berg, a ajuns în Hawaii abia după câteva săptămâni, pentru a înregistra naşterea. Echipa de campanie a lui Obama a prezentat primăvara aceasta certificatul de naştere original al lui Obama, eliberat de autorităţile din Hawaii, însă autenticitatea documentului este contestată şi în momentul de faţă. Leo Donofrio, pe de altă parte, spune că nu contează dacă Obama s-a născut în Statele Unite, fiindcă statutul său de ?cetăţean american prin naştere" este oricum pus la îndoială de faptul că Obama Senior era kenyan şi nu american. În plus, oficialii din New Jersey pe care Donofrio i-a consultat nu l-au convins că pe buletinele de vot pot fi înscrise exclusiv persoanele care îndeplinesc toate condiţiile de a candida.
În acest sens, este cunoscut Róger Calero, candidat în 2004 şi anul acesta la prezidenţiale, născut în Nicaragua. El a putut candida, deşi nu este eligibil pentru funcţia de preşedinte. Mai concret, Constituţia nu stipulează că cetăţenii americani născuţi pe teritoriul altor state nu ar avea dreptul de a candida.
De-a lungul campaniei s-a vehiculat că nici Barack Obama, nici John McCain nu îndeplinesc condiţiile pentru a conduce SUA. John McCain a fost contestat pe motiv că s-a născut în aşa-numita Panama Canal Zone, controlată de americani. Tribunalele locale au respins pe rând contestaţiile. Respinsă a fost şi acţiunea fostului candidat la preşedinţie Alan Keyes, care cerea în instanţa californiană, la două săptămâni după alegeri, dovezi că Obama este american prin naştere.
De ce nu au Berg şi Donofrio şanse de câştig în instanţă
În cazul unui răspuns favorabil pentru reclamanţi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie ar contrazice pur şi simplu 66 de milioane de voturi exprimate în favoarea lui Obama. Analiştii adaugă că însăşi legalitatea acţiunii de semnalare în justiţie a încălcării constituţiei este pusă sub semnul întrebării. În demersurile sale, Berg a întâlnit un judecător care i-a respins plângerea pe motiv că nu poate demonstra că ?ar avea de suferit" din cauza includerii numelui lui Obama pe buletinul de vot.
Berg şi Donofrio sunt singurii contestatari care au ajuns până la Curtea Supremă. Cei noua magistraţi vor decide, în şedinţa din 5 decembrie dacă vor lua în considerare cele două plângeri.
Antena3.ro