Antena 3 CNN Externe Curtea Supremă a Greciei a anulat decizia de extrădare a lui Beny Steinmetz în România. Magnatul israelian va fi eliberat

Curtea Supremă a Greciei a anulat decizia de extrădare a lui Beny Steinmetz în România. Magnatul israelian va fi eliberat

Alina Drăguşin
1 minut de citit Publicat la 17:09 05 Mar 2025 Modificat la 17:22 05 Mar 2025
Poza cu Beny Steinmetz
Miliardarul Beny Steinmetz are două pedepse pe numele lui: este condamnat la 5 ani de închisoare de Tribunalul din Elveția, pentru că a corupt niște agenți federali. Iar încă 5 ani de închisoare a primit în decembrie 2020, în dosarul "Ferma Băneasa", unde sunt implicați mai mulți fugari, printre care se numără şi Prințul Paul al României. Sursa foto: bbc.com


Curtea Supremă a Greciei a dispus punerea în libertate a magnatului israelian Beny Steinmetz, anulând o hotărâre a unei instanțe inferioare de extrădare a acestuia în România în baza unui mandat de arestare, au declarat miercuri pentru Reuters surse la curent cu acest caz, relatează Agerpres.

Beny Steinmetz a fost reținut inițial de poliția elenă pe 13 octombrie, la câteva ore după ce sosise cu un avion privat pe aeroportul internațional din Atena. 

El a fost eliberat ulterior condiționat, dar reținut din nou, în ianuarie, după ce un complet de judecători a ordonat extrădarea sa în România.

Beny Steinmetz a contestat această din urmă decizie la Curtea Supremă a Greciei.

"Curtea Supremă i-a admis apelul", a declarat una dintre surse miercuri, confrom sursei citate.

Împotriva lui Steinmetz a fost emis un mandat de arestare într-un dosar datând de mai mulți ani și care privește implicarea sa într-o grupare care ar fi încercat să obțină ilegal drepturi funciare în România.

Avocații lui Steinmetz au respins ca 'nefondate' acuzațiile autorităților române și au calificat drept 'abuzive' cererile de extrădare în România, susținând că israelianul are dreptul de a călători liber.

Potrivit Reuters, autoritățile din România au încercat de mai multe ori inculparea lui Steinmetz în diferite jurisdicții pentru aceleași acuzații, a mai transmis Agerpres.

În 2022, un tribunal grec care a examinat cazul său s-a opus extrădării. Anul trecut, Curtea de Apel din Nicosia a decis de asemenea împotriva extrădării lui Steinmetz în România, răsturnând astfel hotărârea unei instanței inferioare. Un tribunal din Italia a respins de asemenea o cerere de extrădare împotriva lui Steinmetz.

De menționat că, în 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a României l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prințul Paul a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

În același dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz au fost condamnați la câte cinci ani închisoare cu executare.

 

×
x close