Antena 3 CNN Externe Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Cei doi sunt acuzați de crime de război, la fel ca și Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Cei doi sunt acuzați de crime de război, la fel ca și Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Cei doi sunt acuzați de crime de război, la fel ca și Vladimir Putin
Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Sursă foto: hepta / Sputnik
de Adrian Iclozan    |    25 Iun 2024   •   14:17

Curtea Penală Internațională, CPI, a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, și al șefului Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, transmite CNN.

Cei doi sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

Potrivit celor comunicate, marți, de instanța internațională, Șoigu și Gherasimov se fac răspunzători pentru direcționarea atacurilor ruse asupra unor obiective civile și pentru provocarea de "daune accidentale excesive" la adresa populației civile sau a unor obiective civile.

Șoigu și Gherasimov mai sunt acuzați cu referire la "numărul mare de lovituri împotriva a numeroase centrale și substații electrice", efectuate de Rusia în Ucraina între octombrie 2022 și martie 2023.

Putin l-a înlăturat pe Șoigu de la Ministerul Apărării în luna mai

Serghei Șoigu a fost înlăturat anul acesta, în luna mai, de președintele Vladimir Putin de la conducerea Ministerului rus al Apărării, fiind înlocuit cu fostul vicepremier Andrei Belusov.

Șoigu a primit șefia Consiliului de Securitate al Rusiei în locul lui Nikolai Patrușev, un vechi apropiat al președintelui rus, însă, din această funcție, nu mai are un rol activ în operațiunile de pe frontul din Ucraina.

În perioada ce a precedat înlocuirea ministrului, dar și după aceea, mai mulți oficiali de rang înalt din armata rusă au fost arestați pentru corupție.

De altfel, mandatul lui Șoigu la ministerul respectiv a fost marcat de numeroase contestări și acuzații de incompetență și corupție, pe parcursul lunilor de război.

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai lui Șoigu a fost Evgheni Prigojin, fostul lider al grupul paramilitar Wagner.

Prigojin a decedat în urma prăbușirii avionului său, anul trecut, la două luni după ce a condus o insurecție menită, declarativ, să-i înlăture pe Șoigu și pe Gherasimov de la Ministerul Apărării, respectiv, din fruntea armatei ruse.

Cele două mandate de arestare anunțate marți ridică la patru numărul oficialilor ruși de rang înalt acuzați pentru crime de război.

Anterior, CPI a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și pentru Maria Lvova-Belova, ca urmare a deportării mai multor copii ucraineni în Rusia, precizează sursa citată.

Persoanele vizate de mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională riscă arestarea în țările care au aderat la Statutul de la Roma, actul constitutiv al CPI.

Ucraina salută anunțul CPI

Oficialii ucraineni au salutat, marți, emiterea mandatelor de arestare ale CPI pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov.

Dmitro Lubineț, Avocatul Poporului din Ucraina, a comentat că decizia CPI aduce țara sa cu un pas mai aproape de înfăptuirea justiției.

"Mai devreme sau mai târziu, o pedeapsă justă va fi dată fiecărui criminal de război!", a scris Lubineț pe Telegram.

"Aceasta este o decizie importantă. Fiecare va fi tras la răspundere în mod individual pentru răul făcut", a spus, la rândul său, consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close