Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga dă joi publicităţii avizul său asupra legalităţii independenţei proclamate în Kosovo. Opinia Curţii a fost solicitată de Serbia, care consideră că proclamarea independenţei a fost ilegală.
Avizul Curţii Internaţionale de Justiţie este doar consultativ, dar experţii cred că va fi luat în considerare de multe ţări care nu şi-au definit încă poziţia asupra independenţei din Kosovo. Regiunea locuită în majoritate de albanezi a ieşit de sub controlul Belgradului în 1999, în urma intervenţiei armate a NATO. Albanezii au proclamat acum doi ani independenţa provinciei, recunoscută de Statele Unite şi 22 de ţări ale Uniunii Europene, dar respinsă de Serbia. Acum, ambele părţi speră că avizul Curţii de la Haga le va fi favorabil, dar adaugă că, oricum, nu-şi vor modifica poziţia.
Presa de la Belgrad scrie că, după anunţarea deciziei Curţii, Serbia ar putea accepta, totuşi, un compromis: un schimb de teritorii. O regiune din sudul Serbiei, locuită de albanezi, ar putea fi cedată în schimbul părţii de nord a provinciei Kosovo, unde trăiesc numeroşi sârbi. Uniunea Europeană speră că avizul Curţii va debloca procesul de integrare a Serbiei în structurile europene. România este una dintre ţările care nu au recunoscut independenţa din Kosovo şi au pledat în favoarea Serbiei la Curtea de la Haga.
Antena 3