Este vorba despre "locuinţe, vehicule de urgenţă" şi mai ales "şcoli şi spitale" de pe "teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse", subliniază CEDO într-un comunicat.
"Acţiunea militară în desfăşurare (...) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile", conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, insistă CEDO, cu sediul la Strasbourg.
Kievul a sesizat luni CEDO în temeiul articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să dispună "măsuri provizorii" când reclamanţii sunt expuşi unui "risc real de daune ireparabile". Vineri, Consiliul Europei a anunţat că "a suspendat" Rusia din principalele sale organisme, având grijă să precizeze că această ţară rămâne legată prin angajamentele asumate în ceea ce priveşte Convenţia europeană a drepturilor omului.
De asemenea, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat luni deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii".
Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă pentru crime de război în Ucraina
Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina "cât mai rapid posibil", a declarat luni, procurorul CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN.
În urma unei examinări preliminare a situației, procurorul Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru a "crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității".
Citiţi şi: Alex, un român din Kiev: "Am văzut bombardamentele în primele zile, au fost apocaliptice"