Antena 3 CNN Externe Curtea de la Haga: Declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general"

Curtea de la Haga: Declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general"

Curtea de la Haga: Declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general"
22 Iul 2010   •   17:10

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a anunţat joi că declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general", relatează AFP.

Opinia Curţii a fost solicitată de Serbia, care considera că proclamarea independenţei a fost ilegală. Avizul Curţii Internaţionale de Justiţie este doar consultativ, dar experţii cred că va fi luat în considerare de multe ţări care nu şi-au definit încă poziţia asupra independenţei din Kosovo.

Regiunea locuită în majoritate de albanezi a ieşit de sub controlul Belgradului în 1999, în urma intervenţiei armate a NATO. Albanezii au proclamat acum doi ani independenţa provinciei, recunoscută de Statele Unite şi 22 de ţări ale Uniunii Europene, dar respinsă de Serbia. Acum, ambele părţi sperau că avizul Curţii de la Haga le va fi favorabil, dar au spus că, oricum, nu-şi vor modifica poziţia.

România este una dintre ţările care nu au recunoscut independenţa din Kosovo şi au pledat în favoarea Serbiei la Curtea de la Haga. Kosovo a fost recunoscut, până acum, de 69 de ţări, printre care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. Kosovo are două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Kosovo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close