Universitatea din Kabul și-a reluat cursurile, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată sălile de clasă în care bărbații și femeile studiază împreună, separați de o perdea.
În August, Suhail Shaheen, unul din purtătorii de cuvânt ai talibanilor a spus că ”mii” de școli continuă să își desfășoare activitatea.
Cu toate acestea, multe femei, purtând încă vie amintirea represaliilor fostului regim taliban, preferă să nu-și părăsească locuințele.
Între anii 1996 și 2001, femeile erau practic în arest la dimiciliu, și nu le era permis să lucreze sau să aibă acces la educație.
Femeile sunt o parte importantă a societății noastre
Potrivit lui Zabihullah Mujahid, drepturile femeilor vor fi respectate în măsura în care o permite legea Sharia, cu toate că deocamdată nu există o direcție clară sau un răspuns oficial a ceea ce presupune asta.
În 2017, un raport al Drepturilor Omului a estimat că două treimi din fetele afgane nu merg la școală, potrivit Sky News.
Luni, zeci de femei afgane au protestat la Kabul pentru a-şi susţine drepturile şi a cere egalitate, justiţie şi democraţie, iar manifestația a degenerat și a dus la scene violente.
Un lider taliban, Shir Mohammad Abbas Stanekzai, a afirmat marţi că nu crede că în noul guvern vor intra femei în funcţii înalte, însă aceasta vor avea un rol.