Rusia intenţionează să solicite Naţiunilor Unite, în 2012, o modificare a frontierelor zona arctică, regiune bogată în rezerve de hidrocarburi, a anunţat, miercuri, vicepremierul rus Serghei Ivanov, citat de
AFP.
"Mă aştept ca anul viitor să transmitem comisiei ONU o cerere fundamentată ştiinţific privind extinderea frontierelor platoului nostru continental în zona arctică", a declarat Ivanov, conform agenţiei oficiale ITAR-Tass.
El a afirmat că o expediţie ştiinţifică rusă va pleca, în următoarele zile, pentru a explora dorsalele Lomonosov şi Mendeleev, pentru a strânge dovezi care să ateste că acestea reprezintă extensii ale platoului continental al Rusiei.
Dorsala Lomonosov, un lanţ muntos submarin, se întinde din Groenlanda până în Siberia. Atât Danemarca/Groenlanda, cât şi Canada lanţul muntos reprezintă o prelungire a platoului lor continental.
Naţiunile Unite, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, au dreptul de a decide în astfel de dispute, pe baza Convenţiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982.
Documentul permite ţărilor semnatare, care au ieşire la mare, să îşi extindă drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice şi biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, în cazul în care pot dovedi, pe baza unor studii ştiinţifice, că extinderea reprezintă "prelungirea naturală a platoului continental".
Cursă pentru imense resurse de petrol şi gaze naturaleStatele Unite, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca/Groenlanda - statele riverane la Oceanul Arctic - sunt angajate într-o adevărată cursă a revendicărilor teritoriale pentru o zonă care ar putea conţine 13% din resursele de petrol încă neexplorate din lume şi 30% din cele de gaze naturale.
Rusia are în vedere chiar înfiinţarea unor unităţi militare specializate, care să fie staţionate în zona arctică, pentru a-şi apăra interesele şi graniţele. În 2008, Preşedinţia rusă a adoptat o strategie care urmează să fie aplicată până în 2020 şi care să asigure Rusiei statutul de "principală putere în zona arctică".
Cu un an înainte, exploratorii ruşi au amplasat un drapel naţional pe fundul oceanului, la mai mult de 4.000 de metri sub nivelul Polului Nord, într-o misiune care a simbolizat revendicările teritoriale ale Moscovei.