Antena 3 CNN Externe HĂRȚI. O cupolă de căldură este blocată deasupra Europei Centrale și de Est. Cât va dura calvarul europenilor la peste 40 de grade Celsius

HĂRȚI. O cupolă de căldură este blocată deasupra Europei Centrale și de Est. Cât va dura calvarul europenilor la peste 40 de grade Celsius

harta 3
Sursa: Meteoblue
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2024   •   11:44

Până la jumătatea lunii iulie, temperaturile caniculare situate cu mult peste media perioade se întorc în jumătatea de est și de sud a Europei, avertizează severe-weather.eu.

Este un val de căldură de lungă durată, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în anumite zone și care se va intensifica la începutul acestei a doua săptămâni din iulie și va persista timp de 7-10 zile, adică cel puțin până în weekendul următor.

La fel ca în cazul valului de caniculă din iunie, cele mai mari temperaturi sunt prognozate, din nou, în Europa de Est și Peninsula Balcanică, valori peste 40 de grade Celsius urmând să fie consemnate și în unele părți ale Italiei.

Zona de blocaj se va consolida treptat din regiunea mediteraneană în Europa Centrală și de Est până la mijlocul acestei luni.

Meteorologii vorbesc despre o „cupolă de căldură” așezată peste estul continentului

Modelul meteorologilor arată că, după episoadele de vreme severă de la începutul lui iulie, domul termic mare "parcat" peste Europa de Est se accentuează începând de joi, crescând semnificativ temperaturile continentale.

Meteorologii mai spun că un contrast termic puternic va favoriza temperaturi mult sub medie în vestul și sud-vestul Europei, vineri, în timp ce valul de căldură va atinge cote maxime în est vineri și sâmbătă.

De miercuri până vineri, modelul prognozează vârfuri caniculare în Italia, țările din Peninsula Balcanică, Slovacia, Polonia, Ucraina, Belarus și regiunea baltică.

Temperaturile vor fi cu mult peste media mijlocului lunii iulie, local chiar cu peste 12 °C mai mult.

Contrastul de temperatură între vestul și centrul Europei va duce la apariția unor vânturi puternice care se vor manifesta din Franța spre regiunea munților Alpi și până Polonia în perioada weekendului, fiind posibile noi episoade de vreme severă.

Vineri nu e 13, dar e cea mai caniculară zi

Vineri ar urma să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi pentru acest nou val de căldură.

Temperaturile maxime vor ajunge între 38 și 42 de grade Celsius în sudul Italiei și în nordul Peninsulei Balcanice, în special în estul Croației, nordul Serbiei și Ungaria.

De asemenea, în unele părți din România, Bulgaria și Grecia sunt prognozate temperaturi de până la 40 de grade.

Vineri și sâmbătă, temperaturile se vor apropia de acest prag și în Moldova și în sud-vestul Ucrainei, iar vineri căldura se va extinde temporar și în regiunea baltică.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close