Antena 3 CNN Externe Cum sunt racolați copiii din Europa de către Iran și puși să atace cu arme ținte israeliene

Cum sunt racolați copiii din Europa de către Iran și puși să atace cu arme ținte israeliene

copil pistol getty
Ambasadele Israelului au fost vizate atât în Suedia, cât și în Danemarca. Mulți dintre suspecți au fost adolescenți, iar unii aveau doar 13-14 ani. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    17 Oct 2024   •   14:15

Un băiat de 13 ani a fost reținut după ce a tras focuri de armă în fața unei firme israeliene din Göteborg, Suedia. Incidentul face parte dintr-un val recent de atacuri asupra intereselor israeliene în Suedia și Danemarca, implicând tot mai frecvent adolescenți recrutați de bande criminale. Aceste grupuri, acuzate de legături cu regimuri străine, adâncesc criza de securitate din țară.

Băiatul în vârstă de 13 ani ar fi trebuit să fie la școală joia trecută, în loc să stea într-o secție de poliție din centrul orașului Göteborg, scrie BBC. Dar poliția spune că el a tras focuri de armă în fața birourilor firmei israeliene de tehnologie Elbit Systems.

„Practic, a fost prins în flagrant”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, August Brandt, care a precizat că focurile de armă au fost investigate ca „tentativă de omor și infracțiune cu armă”.

Kalleback, situat la periferia orașului Göteborg, este un cartier rezidențial destul de liniștit, cu construcții de lux, un supermarket și câteva birouri.

Nimeni nu a fost rănit și nu se știu prea multe despre motivul pentru care un copil ar fi deschis focul într-o dimineață liniștită de joi, în fața unei companii israeliene care vinde soluții de apărare și securitate națională.

Dar acesta nu a fost un incident izolat. De fapt, au fost mai multe în acest an.

La începutul acestei luni, ambasadele Israelului au fost vizate atât în Suedia, cât și în Danemarca.

Mai întâi a avut loc un schimb de focuri în fața ambasadei israeliene din Stockholm, apoi doi adolescenți suedezi în vârstă de 16 și 19 ani au fost arestați în Copenhaga după ce grenade de mână au fost detonate în apropierea ambasadei de acolo.

Nimeni nu a fost rănit, dar serviciul suedez de securitate Sapo a declarat imediat că Iranul ar fi putut avea o implicare în ambele cazuri. Șeful operațiunilor Sapo, Fredrik Hallstrom, a declarat că implicarea Teheranului a fost o „ipoteză obiectivă”.

În urmă cu câteva luni, Sapo a acuzat Iranul că recrutează membri ai bandelor suedeze pentru a efectua atacuri împotriva intereselor israeliene sau evreiești.

Ministerul iranian de Externe a condamnat acuzațiile ca fiind „nefondate și tendențioase” și bazate pe ceea ce a catalogat drept dezinformare provenită din Israel.

Mulți dintre suspecți au fost adolescenți, iar unii aveau doar 13-14 ani.

„Pentru a înțelege de ce vedem tineri suedezi atacând companii și ambasade israeliene, trebuie să recunoaștem mai întâi că aici, în Suedia, există de mult timp un conflict între bande”, spune Diamant Salihu, jurnalist de investigații criminale la televiziunea publică suedeză SVT.

Una dintre cele mai violente bande criminale din Suedia, cunoscută sub numele de Foxtrot, a adus un val de violență pe străzile Suediei, implicând adesea adolescenți care au primit misiuni criminale, de la împușcarea la ușa unui rival, la detonarea de explozibili și omoruri la comandă.

Situația a degenerat în 2023, când liderul bandei Foxtrot, Rawa Majid, a intrat într-o dispută mortală cu Ismail Abdo, un fost prieten care devenise liderul unei bande rivale cunoscută sub numele de Rumba.

Când mama lui Abdo a fost ucisă în casa ei din Uppsala, la nord de Stockholm, în septembrie anul trecut, s-a deschis un capitol mai întunecat, din ce în ce mai violent, în războiul bandelor din Suedia.

Crima a fost comisă de o pereche de tineri care aveau 15 și 19 ani la momentul respectiv.

Majid a fugit în străinătate, confruntându-se cu un mandat internațional de arestare, o notificare roșie Interpol și o listă tot mai lungă de dușmani.

Născut în Iran din părinți kurzi irakieni, el s-a mutat de mic în Suedia împreună cu familia sa.

A părăsit Suedia pentru Turcia în 2018, apoi s-a mutat în Iran anul trecut.

Agenția israeliană de informații Mossad a susținut că Majid lucra cu Iranul de luni de zile. Aceasta a învinuit atât banda sa, cât și pe cea a lui Abdo pentru atacurile recente.

Atunci când șeful contraspionajului, Daniel Stenling, a declarat că Sapo „poate confirma acum că rețelele criminale din Suedia sunt proxy-uri folosite de Iran”, Iranul l-a convocat pe cel mai înalt diplomat suedez la Teheran în semn de protest.

Suedia a cerut, de asemenea, arestarea rivalului lui Majid, Ismail Abdo, care a fost arestat în Turcia în luna mai a anului trecut, dar ar fi fost eliberat pe cauțiune.

Jurnalistul Diamant Salihu spune că Teheranul a încercat să convingă banda să „comită crime pentru regim”, deși banda lui Abdo a negat orice implicare cu Iranul.

Deși este posibil ca bandele să fi fost presate de o putere străină, nu același lucru se poate întâmpla cu adolescenții care au fost prinși în problema mai largă a criminalității în bandă din Suedia.

Potrivit unui raport al poliției din acest an, aproximativ 14 000 de persoane din Suedia sunt implicate în bande criminale, iar alte 48 000 de persoane ar avea legături cu acestea.

„Astăzi, tinerii de 13 și 14 ani care comit aceste infracțiuni grotești aveau trei sau patru ani în urmă cu 10 ani”, a declarat premierul conservator Ulf Kristersson în cadrul unei dezbateri televizate a liderilor de partid la televiziunea publică la sfârșitul săptămânii trecute.

Dezbaterea s-a transformat într-un joc al reproșurilor între coaliția de centru-dreapta aflată în prezent la putere și predecesorii săi de centru-stânga.

Fostul prim-ministru social-democrat Magdalena Andersson a făcut apel la o „abordare complet nouă”, însă Kristersson a declarat că „în foarte mare măsură, aceasta este o problemă legată de slaba integrare; iar problema integrării este construită pe o imigrație prea mare”.

Un număr disproporționat de membri ai bandelor sunt bărbați proveniți din familii de imigranți, dar acest lucru s-a schimbat, în măsura în care Diamant Salihu spune că tinerii și adulții de origine suedeză sunt din ce în ce mai implicați.

Specialistul în criminologie David Sausdal de la Universitatea Lund, din sudul Suediei, spune că a devenit din ce în ce mai dificil să monitorizeze rețelele, deoarece acestea au devenit fragmentate online, antrenând oamenii într-o „gig-economie a bandelor”.

„Oamenii implicați sunt doar mercenari, plătiți pentru servicii. Ei livrează o pizza sau o grenadă de mână cât de bine pot. Nu sunt foarte talentați la asta, nu sunt motivați de ură interioară sau de conflict ca atare. Fac doar un job.”

Acest tip de schimbare în societatea suedeză îngrijorează atât poliția, cât și politicienii.

Ministrul justiției, Gunnar Strommer, a vorbit despre trei amenințări paralele la adresa securității Suediei - terorismul, actorii de stat și crima organizată.

Dar ultimele atacuri ale bandelor, în cuvintele lui David Sausdal, contravin înțelegerii convenționale a ceea ce a determinat până acum infracțiunile grave.

×
Subiecte în articol: Israel Suedia Iran
Parteneri
x close