Antena 3 CNN Externe Cum sunt gestionați banii din rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor. Investigație sub acoperire a jurnaliștilor din Republica Moldova

Cum sunt gestionați banii din rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor. Investigație sub acoperire a jurnaliștilor din Republica Moldova

G.M.
4 minute de citit Publicat la 08:49 12 Oct 2024 Modificat la 09:28 12 Oct 2024
oameni striga la megafon
O publicație din Republica Moldova a pătruns în rețeaua oligarhului Ilan Șor. Cu ajutorul unei camere ascunse, jurnaliştii au reuşit să afle cum sunt gestionați banii și cum sunt recrutați și atrași oamenii care colaborează cu Șor.FOTO: Captură video Youtube

O publicație din Republica Moldova a pătruns în rețeaua oligarhului Ilan Șor. Cu ajutorul unei camere ascunse, jurnaliştii au reuşit să afle cum sunt gestionați banii și cum sunt recrutați și atrași oamenii care colaborează cu Șor. Scopul acestor acțiuni este de a sabota cursul european al țării şi de a compromite referendumul din 20 octombrie pentru a promova un candidat susținut de Șor, care va fi anunțat cu o zi înainte de alegeri, spun jurnaliştii. 

 

Măriuţa Nistor, o tânără jurnalistă de la „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova, a făcut timp de trei luni o investigaţie sub acoperire infiltrându-se în reţeaua prin care oligarhul prorus Ilan Şor trimite bani de la Moscova pentru a finanţa mişcări antiguvernamentale şi pentru a cumpăra voturi.

Condamnat în lipsă în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, Ilan Şor a fugit din Republica Moldova şi în prezent este la Moscova. El a fost implicat în cel mai mare scandal de corupţie din Republica Moldova, prin care, în perioada 2012-2014, a fost sustras un miliard de dolari din băncile moldoveneşti, echivalentul a 12 la sută din PIB-ul ţării la momentul respectiv.

Fostul bancher transformat între timp în politician îşi doreşte acum să ajungă la putere în Republica Moldova, iar pentru aceasta încearcă să destabilizeze situaţia politică de peste Prut, finanţând diverse partide şi încercând să cumpere voturile oamenilor şi să-i plătească pentru a participa la proteste antiguvernamentale, potrivit autorităţilor de la Chişinău.

„Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii şi cum sunt racolaţi şi ademeniţi oamenii care lucrează pentru Ilan Şor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al ţării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie şi votul pentru un candidat susţinut de Şor, care urmează să fie anunţat cu doar o zi înaintea scrutinului”, scrie Măriuţa Nistor în prezentarea investigaţiei sale publicate de Ziarul de Gardă (ZdG).

Jurnalista sub acoperire a participat la proteste finanţate de Şor şi chiar a împărţit pliante. În cele din urmă, i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, iar după aproape două luni, a primit şi primii bani. Reporteriţa şi-a început aventura infiltrării pe 26 iunie 2024, sub numele fals de Ana Nastas. Ea a participat la proteste organizate de oamenii lui Şor înainte sau după şedinţe de judecată, la întâlniri electorale şi a împărţit pliante. Acestea, precizează Ziarul de Gardă, conţineau informaţii false despre Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică.

Pe scaun trebuie să stăm acum, până se îngrămădește lumea. Pe urmă, ne ridicăm în picioare să ne vadă toți, că ne arată la televizor pe urmă.

Dar trebuie să publicăm după protest ceva pe internet?

Nu. Chiar dacă îți cere cineva interviu, să nu vorbești!

Trebuie să strigi aici (n.r. la protest)!

Ce să strigăm?

Cea cu microfonul mare, care cu aparatura ceea, ce spune ea trebuie să fii atentă și nu numai trebuie să te duci, dar și să strigi. Ce spun ei, aceea strigăm: Jos Sandu, jos...

Măriuţa Nistor, jurnalist: „Activiștii lui Șor trebuie să facă așa numitele fapte bune. În realitate însă e suficient să mimezi că ai făcut o faptă bună și să faci câteva fotografii cu care președintele de grup să se laude în fața superiorilor săi. (...) Așadar aflăm că banii nu vor mai fi împărțiți cash, așa cum se întâmpla până atunci. Ce vor veni pe cardurile care urmau a fi deschise. (...0 În una dintre multiplele conversații cu cei de la Moscova, mi s-a oferit o soluție de a folosi aplicația Prumsfas Bank, blocată de SIS pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pașaportul ne trebuie pentru a vă face contract. Acum nu Raia vă va împărți "iablociki" (n.r. bani), dar în fiecare lună, de pe 1 până pe 10, din august, veți primi ca activişti 3000.

Spuneți-mi, vă rog, ați primit sms de la banca PSB?

Da. Eu am primit.

În mărime de 15 mii. Aceasta este mulțumirea dumneavoastră pentru aprilie, mai, iunie și iulie. Curând va fi pentru august.

Dumneavoastră puteți intra în contul personal?

Nu. Eu l-am activat, dar acum nu pot deschide.

Descărcați VPN românesc.

Măriuţa Nistor, jurnalist: „Schema era simplă urma să transferi banii tuturor activiștilor și simpatizanților de la Dobrogea pe contul meu de la Bromsfas Bank, apoi să transfer toți banii prin serviciul rusesc unistream către un cont deschis la una dintre băncile din regiunea transnistrană”.

Măriuţa Nistor, jurnalist: „Deputata Marina Tauber, unul dintre oamenii de încredere a lui Ilan Șor, ne-a spus că nu am descoperit America”.

Marina Tauber, deputat: „Eu știu că domnul Ilan Șor și echipa noastră ajută cetățenii care sunt în dificultate datorită Maiei Sandu și partidul lui PAS, care au adus țara noastră într-o criză profundă. Acești bani vor fi declarați undeva din aceste surse. Eu știu că sunt plătite taxe. Pe mine știți că nu mă afectează întrebările dumneavoastră”.

La începutul lunii octombrie, Viorel Cernăuţeanu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, şi Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, au anunţat că peste 130.000 de cetăţeni au primit bani din Federaţia Rusă prin intermediul schemelor de corupere a  alegătorilor puse la cale de Ilan Şor şi că doar în luna septembrie, poliţia a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către reţeaua lui Şor din Republica Moldova. Refugiat la Moscova, Şor a reacţionat în aceeaşi zi, declarând sfidător că în realitate, amploarea transferurilor de bani şi a numărului de oameni implicaţi este mult mai mare decât cea anunţată de poliţie şi procurori. Aflată încă sub acoperire, inflitrată printre activişti, jurnalista de la Ziarul de Gardă a constatat că anunţul organelor de ordine nu a avut nicio rezonanţă.

 

 

×
x close