Antena 3 CNN Externe Cum și-au distrus singuri rușii super-arma secretă în Ucraina

Cum și-au distrus singuri rușii super-arma secretă în Ucraina

drona
Okhotnik, drona de 20 de tone a Rusiei, însoțită de un avion de luptă FOTO: Russian defence ministry
de D.C.    |    14 Oct 2024   •   11:45

Atunci când două dâre albe taie cerul lângă linia frontului în estul Ucrainei, poate fi semn că avioanele rusești sunt pe punctul de a ataca. Însă ceea ce s-a întâmplat în apropierea orașului Kostyantynivka a fost fără precedent. Dâra de jos s-a împărțit în două și un nou obiect a accelerat rapid spre cealaltă dâră albă până când s-au intersectat, provocând o explozie de culoare portocalie, strălucitoare, care a luminat cerul.

A fost un avion de lupta al rusilor care a doborât o dronă într-un așa numit “friendly fire”, la 20 km de linia frontului sau un avion cu reacție ucrainean care ar fi doborât un avion rusesc?

Intrigați, ucrainenii au aflat repede analizând resturile căzute că tocmai au asistat la distrugerea celei mai noi arme rusești - drona de luptă stealth S-70, potrivit BBC.

Aceasta nu este o dronă obișnuită. Numit Okhotnik (Vânător), acest vehicul greu, fără pilot, este la fel de mare ca un avion de luptă, dar fără cabină. Este foarte greu de detectat, iar dezvoltatorii săi susțin că nu are „aproape nicio analogie” în lume.

Poate că totul este real, dar în mod clar de data asta s-a rătăcit și se pare că a doua dâră văzută în filmare a venit de la un avion rusesc Su-57, care, aparent, urmărea drona. 

Este posibil ca avionul rusesc să fi încercat să restabilească contactul cu drona rătăcită, dar, întrucât ambele aparate zburau într-o zonă de apărare aeriană ucraineană, se presupune că s-a luat decizia de a distruge Okhotnik pentru ca drona să ajungă în mâinile inamicului.

Nici Moscova și nici Kievul nu au comentat oficial ceea ce s-a întâmplat pe cer lângă Kostyantynivka. Dar analiștii cred că rușii, cel mai probabil, au pierdut controlul asupra dronei lor, posibil din cauza bruiajului sistemelor electronice ale Ucrainei.

În acest război au fost folosite mai multe drone, dar nimic asemănător acestei S-70 al Rusiei. Cântărește mai mult de 20 de tone și are o autonomie de 6.000 km. În formă de săgeată, arată foarte asemănător cu drona americană X-47B, o altă dronă de luptă stealth creată cu un deceniu în urmă.

Okhotnik ar trebui să poată transporta bombe și rachete pentru a lovi atât ținte terestre, cât și aeriene, dar să efectuze și recunoașteri. De asemenea, este proiectată să funcționeze împreună cu a cincea generație de avioane de luptă Su-57 ale Rusiei.

Se lucrează la ea din 2012, iar primul zbor a avut loc în 2019.

Dar până în weekendul trecut nu a existat nicio dovadă că ar fi fost folosită în războiul din Ucraina, care durează deja de doi ani și jumătate.

La începutul acestui an, acesta a fost observată pe aerodromul Akhtubinsk din sudul Rusiei, unul dintre locurile de lansare a atacurilor în Ucraina.

Deci, este posibil că zborul eșuat din Kostyantynivka să fie una dintre primele încercări ale Moscovei de a-și testa noua armă în condiții de luptă.

Resturile uneia dintre celebrele bombe cu rază lungă de acțiune D-30 din Rusia au fost găsite acolo unde s-a prăbușit aeronava.

Aceste arme mortale folosesc navigația prin satelit pentru a deveni și mai periculoase.

Deci, ce făceau Okhotnik și avionul Su-57 care zburau împreună? Potrivit expertului în aviație ucrainean Anatoliy Khrapchynskyi, este posibil ca avionul de luptă să fi transmis un semnal de la o bază de la sol către dronă, pentru a-i crește gradul de operare.

Eșecul dronei este fără îndoială o lovitură mare pentru armata Rusiei. Trebuia să intre în producție anul acesta, dar în mod clar nu este eficientă.

Se presupune că au fost construite patru prototipuri S-70 și este posibil ca cel trimis deasupra Ucrainei să fi fost cel mai avansat dintre ele.

Chiar dacă a fost distrusă, forțele ucrainene ar putea încă să culeagă informații valoroase despre Okhotnik.

„Putem afla dacă are propriile radare pentru a găsi ținte sau dacă muniția este preprogramată cu coordonatele unde să lovească”, explică Anatoliy Khrapchysnkyi.

Doar studiind imaginile de la locul accidentului, el crede că este clar că abilitățile de ascundere ale dronei sunt destul de limitate.

Întrucât forma duzei motorului este rotundă, el spune că poate fi detectată de radar. Același lucru este valabil și pentru niturile de pe aeronavă, care sunt, cel mai probabil, din aluminiu.

Fără îndoială, epava va fi examinată cu atenție de inginerii ucraineni, iar descoperirile lor vor fi transmise partenerilor occidentali ai Kievului.

Însă acest incident arată că rușii nu stau pe loc, se bazează pe resursele lor umane masive și pe armele convenționale. De asemenea, lucrează la modalități noi și mai inteligente de a lupta în Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close