Antena 3 CNN Externe Cum se vede din satelit "zona moartă" din Liban. Mai multe clădiri au fost distruse în două săptămâni decât într-un an întreg de război

Cum se vede din satelit "zona moartă" din Liban. Mai multe clădiri au fost distruse în două săptămâni decât într-un an întreg de război

bombardamente asupra libanului
Bombardamentele Israelului asupra Libanului au distrus în două săptămâni mai multe clădiri decât s-a întâmplat în timpul unui an de lupte cu Hezbollah. FOTO: BBC
de G.M.    |    25 Oct 2024   •   10:19

Bombardamentele Israelului asupra Libanului au distrus în două săptămâni mai multe clădiri decât s-a întâmplat în timpul unui an de lupte cu Hezbollah, arată date radar din satelit analizate de BBC. Peste 3.600 de clădiri din Liban ar fi fost avariate sau distruse între 2 și 14 octombrie 2024.

Informațiile au fost colectate de Corey Scher de la Universitatea City din New York și Jamon Van Den Hoek de la Universitatea de Stat din Oregon. Ei au comparat imaginile din satelit și au constatat cum s-au produs schimbări bruște ale înălțimii sau structurii clădirilor.

Wim Zwijnenburg, expert de la organizația Pax for Peace, a analizat datele din satelit și a avertizat asupra impactului bombardamentelor Israelului. „Campania militară israeliană pare să creeze o „zonă moartă” în sudul Libanului pentru a alunga populația și a împiedica Hezboolah să își stabilească poziții acolo, dar cei care au de suferit sunt civilii”, a spus el.

Fotografiile din satelit, datele radar și înregistrările militare arată că ultimul bombardament israelian asupra Libanului a vizat regiunea de la granița de sud și s-a extins în zonele centrale și nordice, inclusiv în Valea Bekaa și suburbiile sudice ale Beirutului.

Armata israeliană a declarat că a lovit mii de ținte ale Hezbollah în Liban, inclusiv capitala, Beirut. Cele mai multe lovituri de la Beirut au vizat Dahieh, un cartier unde sunt mii de civili. În replică, armata israeliană susține că acolo se află sediul comandamentul Hezbollah. Alte informații analizate de BBC indică cel puțin 2.700 de atacuri ale armatei israeliene asupra zonelor libaneze de la 1 septembrie până la 11 octombrie 2024. Atacurile s-au concentrat pe zonele de frontieră sudice și apoi s-au extins și în cele nordice și centrale. Numeroase atacuri aeriene israeliene au vizat orașul Tyr, Valea Bekaa și Beirut, potrivit analizei BBC a celor mai recente date lunare colectate de Acled.

La rândul său, Hezbollah a efectuat aproximativ 540 de atacuri cu drone și rachete asupra Israelului în același interval de timp.

Aproximativ 60.000 de persoane au fost evacuate din nordul Israelului din cauza atacurilor aproape zilnice ale Hezbollah. 

Guvernul libanez a anunțat că până la 1,3 milioane de persoane au fost strămutate, iar premierul Najib Mikati a avertizat că este „cea mai mare strămutare” din istoria țării.

„Aceasta este o catastrofă umanitară”, a declarat Gabriel Karlsson, manager pentru Orientul Mijlociu la Crucea Roșie Britanică din Beirut, pentru BBC. El a spus că nu există suficiente adăposturi pentru atât de mulți evacuați. „Am văzut copii dormind pe străzi”, a adăugat Karlsson, îndemnând organizațiile umanitare să facă eforturi comune pentru a ajuta persoanele afectate.

×
Parteneri
x close