A trăit peste zece ani în gulag, s-a confruntat zeci de ani cu KGB-ul și s-a îmbolnăvit de inimă. Este povestea lui Vladimir K Bukovsky.
Bukovski (n. 1942) este un faimos dizident al anilor 1960 – 1970. Rezident al Marii Britanii începând cu 1976, când URSS-ul l-a extrădat la schimb pentru un prizonier comunist ostatic în Vest, Bukovsky a fost de atunci un critic dur al comunismului si socialismului.
În ciuda rezistenței sale în timp, Bukosvky s-a trezit într-un moment umilitor, când i-au bătut la ușă polițiștii britanici. Era dimineață și el stătea întins în pat, fiind bolnav.
Omul a deschis ușa și polițiștii i-au spus că au primit informații conform cărora ar avea “imagini interzise” pe calculator.
“A fost un moment foarte bizar și deranjant”, recunoaște Bukovsky, .
“Nu este limbajul obișnuit folosit într-o societate liberă”, adaugă el, menționând anii în care agenții KGB l-au hărțuit, pe el și pe prietenii lui, pentru poze și texte considerate “interzise” de autoritățile sovietice.
Însă imaginile la care făceau referire polițiștii britanici nu aveau nicio legătură cu propagandă politică, ci cu pornografie infantilă – o infracțiune aspru pedepsită în orice jurisdicție, notează New York Times.
Polițiștii au plecat cu calculatorul de pe birou și un calculator stricat, ținut în garaj.
Dizidentul s-a trezit cu cinci acuzații de prelucrare de imagini indecente cu copii, cinci acuzații de posesie de imagini indecente cu copii și o acuzație de posesie a unei imagini ilegale.
“Tot procesul este de Kafka. Nu doar că trebuie să demonstrezi că nu ești vinovat, dar trebuie să dovedești că nu ai făcut absolut nimic.”
Omul insistă că este o victimă a unui sistem folosit de KGB, denumit kompromat – fabricarea și plantarea de materiale ilegale sau compromițătoare.
În kompromatul vechi, erau implantate fotografii, droguri și prezentate materiale video compromițătoare, cu oficiali și prostituate (și ele plătite tot de KGB).
În ziua de azi, kompromatul s-a adaptat la era digitală și dovadă stau nenumăratele site-uri de știri false și dezinformare din țările baltice, Georgia, Ucraina și, conform chiar autorităților americane, din computerele Comitetului Național Democrat.
În Rusia, kompromatul s-a implicat în ani de dispute politice și economice. Sub președintele Boris Yeltsin, în anii 90, era un joc murdar folosit de regimul de la Kremlin dar și de adversari.
Sub regimul Vladimir Putin, atenția s-a mutat doar spre adversarii regimului.