Antena 3 CNN Externe Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“

Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“

o_1bltlsdcg1due10vscc9l044dh8.jpg
25 Iul 2017   •   23:09

Un reporter al tabloidului german „Bild“ a dezvăluit cum îi îndrumă Statul Islamic pe cei care iau legătura cu gruparea jihadistă, declarându-se dornici să comită un atac.

Jurnalistul, care şi-a petrecut câteva luni pretinzând că este un potenţial atacator din Europa, în coordonare cu serviciile germane de securitate, a obţinut acces la administratori de prim-rang ai canalelor Statului Islamic, relatează „Newsweek“ și adevarul.ro.

În prima parte a acestui serial, jurnalistul dezvăluie cum au reacţionat „oficiali“ ai Statului Islamic (ISIS) atunci când au fost abordaţi de un presupus jihadist european, dispus să acţioneze în numele grupării.  

Stritzel, care a folosit iniţial aplicaţia de mesagerie Telegram, a întrebat cum ar putea trimite un material video către Amaq, agenţia de ştiri a grupării, care publică, de altfel, şi angajamentele de loialitate după atacurile comise în numele ISIS. Interlocutorul i-a cerut reporterului să folosească o altă aplicaţie de mesagerie criptată, Wickr, care începe să se contureze drept metoda preferată de comunicare a ISIS, având în vedere că mesajele pot fi setate să se şteargă singure după o anumită perioadă de la expediere. Prin intermediul Wickr, lui Stritzel i-au fost prezentaţi doi instructori ISIS.    

Citește continuarea pe adevarul.ro.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close