Criza din Marea Caraibelor (14 – 28 octombrie 1962) si asasinarea lui John Kennedy (22 noiembrie 1963) continua sa ramana doua mari traume ale razboiului rece. Si nu exista nici un fel de dubii ca implinirea a 50 de ani de la ultimul eveniment va reaprinde cu o noua forta dezbaterile pe marginea acelui moment de cotitura, scrie The Telegraph.
In cartea sa
Reclaiming History, juristul
Vincent Bugliosi a consumat 1,5 milioane de cuvinte pentru a demonstra ca Lee Harvey Oswald a actionat de unul singur. Nu toti impartasesc insa aceasta ipoteza, inclusiv comisia pentru asasinate politice a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA. In 1979, ea a ajuns la concluzia in uciderea lui Kennedy au participat cel putin doi oameni, ceea ce inseamna ca fostul presedinte a fost victima unui complot.
In raportul sau, comisia mai trage si o alta concluzie: si anume ca sovieticii nu au fost implicati. In 1979, cu 10 ani inainte ca razboiul rece dintre Est si Vest sa ia sfarsit, o asemenea concluzie a fost la fel de necesara ca in 1963, cand declaratii despre o eventuala participare a URSS puteau provocata un razboi termonuclear.
Robert Holmes este de acord ca, oficial, statul sovietic nu a avut nici o legatura cu tragedia de la Dallas, dar el crede in existenta unui liant intre intre evenimentele din Cuba si cele din anul urmator. Fost diplomat, Holmes a lucrat la Ambasada Marii Britanii din Moscova in perioada 1961-1962 si a intreprins o investigatie proprie a ceea ce s-a intamplat atunci. Concluziile lui nu sunt la fel de incalcite precum teoriile conspiratiei avansate de diferiti autori, precum Jim Marrs.
Citeşte întreaga poveste, pe www.incomemagazine.ro