EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Externe Cum compensează Coreea de Nord eşecul rachetei? Cu efectuarea unui test nuclear

Cum compensează Coreea de Nord eşecul rachetei? Cu efectuarea unui test nuclear

2 minute de citit Publicat la 21:40 13 Apr 2012 Modificat la 21:40 13 Apr 2012
Cum compensează Coreea de Nord eşecul rachetei? Cu efectuarea unui test nuclear
Foto: im41.com
Coreea de Nord ar putea efectua rapid un nou test nuclear pentru a-şi salva onoarea după explozia, vineri, a rachetei sale la scurt timp după decolare, apreciază experţii, citaţi de AFP.
   
Trimiterea în spaţiu a rachetei Unha-3 - descrisă de Washington ca o rachetă balistică cu o rază de acţiune cuprinsă între 6.000 şi 9.000 de kilometri - ar fi trebuit să constituie punctul culminant al centenarului fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), Kim Il-sung, născut la 15 aprilie 1912 şi decedat în 1994.
   
Un fapt excepţional pentru acest stat izolat care nu acordă decât foarte puţine vize, 150 de jurnalişti străini au fost invitaţi la începutul săptămânii la Centrul spaţial Tongchang-ri (nord-vest) pentru a vedea lansatorul de 30 de metri.
   
Dar operaţiunea de prestigiu s-a transformat în fiasco în momentul în care motorul de propulsare a satelitului de observare s-a dezintegrat, la 150 de kilometri altitudine, vineri dimineaţa.
   
Aceasta este a treia tentativă ratată de lansare pe orbită a unui satelit de către Coreea de Nord, după două eşecuri în 1998 şi 2009.
   
"Nu numai că nord-coreenii au reuşit să sfideze Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite şi chiar pe protectorul lor chinez, ci au reuşit să îşi demonstreze incompetenţa", scrie ironic pe blogul său Marcus Noland, de la Peterson Institute for International Economics cu sediul la Washington.
   
"Umilirea" naţională, potrivit cercetătorului, ar trebui să îl convingă pe noul lider nord-coreean Kim Jong-un - care i-a succedat tatălui său după moartea acestuia în decembrie - să realizeze un nou test nuclear, încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate.
   
"Ar fi uşor să ne bucurăm, dar paradoxal eşecul rachetei ar putea agrava pericolul cu care se confruntă lumea (...) Înaintea tirului, exista posibilitatea ca Phenianul să efectueze un al treilea test nuclear. De acum acest lucru este aproape o certitudine", a apreciat el.
   
Un oficial sud-coreean care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului a declarat duminică pentru AFP că sunt în curs pregătiri la Punggye-ri (nord-est), unde Coreea de Nord a realizat precedentele sale două teste nucleare.
   
În opinia lui Rory Medcalf, responsabil de programul de securitate internaţională la centrul de studii australian Lowy Institute, Coreea de Nord ar putea să vrea să îşi continue programul nuclear după acest nou eşec.
   
"Nu spun oficial că vom asista la un test nuclear sau la un fel de provocare, dar cred că probabilitatea este mai ridicată astăzi decât ieri", a declarat Medcalf.
   

×
x close