Antena 3 CNN Externe Cum au scăpat corespondenţii Antena 3 din infernul moldovean

Cum au scăpat corespondenţii Antena 3 din infernul moldovean

3 minute de citit Publicat la 19:29 10 Apr 2009 Modificat la 19:29 10 Apr 2009
Cum au scăpat corespondenţii Antena 3 din infernul moldovean
Cum să fugi când vor să te prindă serviciile secrete dintr-unul dintre ultimele state comuniste din Europa? Aceasta a fost joi dilema corespondenţilor noştri la Chişinău, o dilemă de care nu v-am putut povesti de teamă ca să nu le dăm de gol planurile. Aveau şi de ce să se teamă. Mesaje de intimidare, telefoane de la necunoscuţi şi chiar şi ştiri apărute pe agenţii de presă - toate dădeau acelaşi mesaj. Sunt indezirabili pentru regimul de la Chişinău. Ieşirea lor din Republica Moldova a fost printre cele mai complicate de până acum. Filmul părăsirii teritoriului moldovean, în incertitudine, informaţii contradictorii şi ameninţări voalate ale regimului comunist, în rândurile de mai jos.

Joi dimineaţă, Dan Niţescu a luat-o pe străzile Chişinăului ca să realizeze un reportaj despre cum se apără regimul comunist de o revoluţie ce mocneşte. Doar câteva titluri din ziare mai vorbesc voalat despre ceea ce se întâmplă. În rest, nimic.

?Dacă internetul este oprit ca şi televizorul, moldovenii vin însetaţi la chioşcurile de ziare?, a spus Dan Niţescu.

Exact după această relatare au intervenit problemele. Corespondenţii noştri erau filmaţi de câteva zile de persoane necunoscute în Chişinău. Numai că tot joi, în timp ce Dan filma, oameni suspectaţi că lucrează în structurile de securitate ale Ministerului de Interne moldovean sau chiar în trupele de securitate transnistrene i-au căutat la hotel.

Recepţionera sună şi le spune. Oamenii se recomandă a fi de la Serviciul Migrări. În acelaşi timp, colegii noştri primesc sms-uri suspecte în care li se spune că sunt căutaţi prin tot Chişinăul. Ba chiar primesc mesaje, tot de la numere necunoscute, prin care sunt anunţaţi că trebuie să meargă la anumite ore şi în anumite locuri să filmeze, tot prin nesigurul Chişinău.

Echipa ia legătura cu redacţia. Spun tot şi cu un ajutor pe care nu-l putem nominaliza se evaluează situaţia lor. În puţin timp totul devine clar. Au devenit ţinte! Echipa Observatorului nu mai poate rămâne sub nicio formă la Chişinău. Sunt sfătuiţi să se protejeze. Să nu mai dea detalii pe telefoanele mobile şi chiar să-şi scoată bateriile de la telefon. Şi cel mai important: să stea grupaţi şi să se refugieze în sediul celei mai apropiate misiuni internaţionale. Aşa, cei trei intră în misiunea OSCE din Chişinău.

După ce îşi găsesc o locaţie sigură, vine altă veste proastă. Echipa Observatorului nu poate sta acolo decât pănă la ora 18.00. Un ordin care a venit tocmai din Viena. Şi, în ciuda insistenţelor, Viena nu l-a schimbat. Aşa a început coşmarul. Trei variante de extracţie a lor de pe teritoriul moldovean au picat una după alta, în patru ore. La ora 17.10, OSCE îi scoate din sediu, deşi mai puteau sta acolo încă 50 de minute. Îi plimbă într-o maşină, nu ştiu deocamdată încotro să se îndrepte şi nici nu se pot da jos. Sub nicio formă!

Nu au mers la Leuşeni decât atunci când a fost momentul. Varianta cea mai sigură de extracţie a fost doar după ce echipa Observatorului a discutat cu Poliţia moldoveană. Aşa că, în prezenţa OSCE, s-au dus la o primă secţie de Poliţie, au fost direcţionaţi către o a doua secţie, li s-a spus că nu i-a căutat nimeni, nici măcar serviciul de migrari dar, cel mai bine, ar fi să plece.

În jurul orei 19.30, cei trei au plecat către ţară. Pe un traseu extrem de bine stabilit şi protejat.

La 21.30 misiunea s-a încheiat cu succes. Toţi au răsuflat uşuraţi. Sunt oameni cărora le mulţumim şi astăzi, şi pe această cale. Nu putem vorbi despre ei pentru că ei au fost, sunt şi vor rămâne anonimi. Anonimii care au reuşit să salveze echipa Observatorului din infernul comunist.

La ieşirea prin vamă, vocea lui Dorin Chiroacă spune totul. Din ce au scăpat, ce au lăsat în spate şi, mai ales, ce nu se poate relata. ?Este vorba de răbdarea oamenilor care a ajuns la final şi care nu mai acceptă un regim comunist?, a spus Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.

Observator

×
x close