Antena 3 CNN Externe Cum au ajuns oamenii lui Vladimir Putin să facă legea în ţări africane 

Cum au ajuns oamenii lui Vladimir Putin să facă legea în ţări africane 

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:57 07 Aug 2023 Modificat la 15:57 07 Aug 2023
New Project
Soldaţii ruşi înconjuraţi de ucraineni comit gesturi extreme pentru a nu fi capturaţi Sursa foto: Profimedia Images

Pierderea influenței Franței în Africa și mai ales în fostele sale colonii urmează o traiectorie care se accelerează. În mai puțin de un an, Franța și-a retras prezența militară din trei țări.

Publicația franceză L`Express a realizat o anchetă pentru a înțelege cum Rusia, folosind grupul privat Wagner, a reușit să abordeze anumite țări africane. 

Începuturile sunt vechi, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când rușii au înțeles că nu aveau cu adevărat un punct de sprijin în Africa. 

URSS a început în anii 1950 să se apropie de anumite țări, a finanțat chiar mișcări de independență în Africa de Sud, în Angola sau Mozambic. 

Odată ce aceste țări au devenit independente, au fost create și o mulțime de schimburi universitare. 
Peste 25.000 de studenți africani vor merge să se antreneze în instituții rusești și astfel toate acestea formează o elită africană, care uneori este rusofilă, care este uneori și vorbitoare de limbă rusă și care a apărut din anii 1960. 

Mai mult, majoritatea studenților străini au mers la un stabiliment din Moscova, inaugurat în 1960, un omagiu a adus eroilor de colonizării Congoului belgian. 

Valul s-a întors la sfârșitul anilor `80 și mai ales odată cu căderea Imperiului Sovietic, care ar fi putut însemna și încetarea definitivă a influenței ruse în Africa. 

Un alt punct cheie a fost sosirea lui Putin la putere, care a marcat revenirea Rusiei pe continent, cu o vizită de stat în Africa de Sud, apoi după altele, de la Medvedev în Egipt, Angola, Namibia, Nigeria. 

Pe scurt, Rusia devine pe drumul cel bun și își reconstruiește rețeaua. Totul se va accelera odată cu deteriorarea relațiilor dintre țările occidentale și Rusia, mai ales din 2014, odată cu anexarea Crimeei, unde chiar s-a văzut o schimbare de postură de la Moscova, care va deveni mult mai agresivă. 

Drept urmare, din 2014 este momentul în care au apărut companiile militare private rusești. Au ajuns mai întâi în Libia în 2015, iar apoi se vor dezvolta în altă parte, în Mozambic, dar și în 2018, în Republica Centrafricană și apoi, după cum putem să observăm, mai ales în Mali. 

Gruparea Wagner se apropie de câțiva ani de mai multe țări africane. Ancheta a scos la iveală cine a făcut primul pas: a fost Wagner său a fost guvernul rus?

„Există o diplomaţie oficială rusă care promovează în secret grupul Wagner. Şi apoi există o negociere separată a Grupului Wagner cu un număr de ţări. Şi vezi adesea că reacţia iniţială este denunţarea prezenţei grupului Wagner. Acesta a fost cu siguranţă cazul Republicii Centrafricane”, a declarat Wanda Felbab-Brown, specialist în grupuri armate non-statale la Brookings Institution.

Deci cel mai clasic canal de comunicare ar trece mai întâi prin guvernul rus și într-adevăr corespunde în orice caz cu ceea ce le-a spus președintele Africii Centrale, Faustin-Archange Touadéra.

Ruşii şi-au făcut o campanie foarte eficientă de autopromovare. De exemplu, în 2022, pe
stadionul Omni Sport din Bangui, în Republica Centrafricană. 

Producția super-rusească oferită populației se numea Granit și povestește despre eroismul soldaților ruși care au venit în Mozambic pentru a lupta împotriva jihadiștilor care terorizează populația. 

Apoi, încă un pas în propagandă a fost difuzarea unui desen animat în Mali prin canale proruse. Era de observat cum francezii sunt prezentați ca răufăcători însetați de sânge care vor să preia Mali. 

Mult mai gravă este punerea în scenă a unei gropi comune în Mali. Era aprilie 2022, militarii francezi tocmai părăsiseră baza Gossi și brusc, pe rețelele de socializare au fost acuzați că au lăsat în urmă o groapă comună. 

Au fost date publicități inclusiv fotografii satelitare și videoclipuri care arată soldați îngropând și apoi fotografiind cadavre. 

Pe 23 februarie a avut loc un vot la ONU pentru a cere retragere a trupelor ruse. 

×
x close