Antena 3 CNN Externe Cum atacă ruşii Europa cu „privet bot”, AI-ul de pe Telegram care recrutează europeni să spioneze şi să asasineze pentru Kremlin

Cum atacă ruşii Europa cu „privet bot”, AI-ul de pe Telegram care recrutează europeni să spioneze şi să asasineze pentru Kremlin

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 07:00 22 Oct 2024 Modificat la 11:02 22 Oct 2024
ilustratie hacker rus care tasteaza la un laptop cu steagul rusiei pe perete
Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images

O investigaţie comună a Proiectului pentru Relatări despre Crimă Organizată şi Corupţie, în parteneriat cu mai multe organizaţii de presă europene, a dezvăluit existenţa unui bot de tip AI activ pe reţeaua rusească Telegram care era folosit pentru a recruta europeni cu simpatii pro-ruse pentru acţiuni de sabotaj, spionaj şi chiar pentru asasinate. Botul, denumit „privet bot”, ar avea legătură cu serviciile ruseşti de informaţii, conform agenţiilor de securitate europene citate în raport, conform United24Media.

Investigaţia a dezvăluit că botul a fost promovat activ pe mai multe platforme online, inclusiv pe Telegram, Vkontakte şi chiar pe platforma de gaming Steam.

Pe Grey Zone, un canal de Telegram care are legătură cu grupul Wagner, botul a fost promovat de cel puţin opt ori. Canalul are peste o jumătate de milion de abonaţi. În reclame, europenii erau chemaţi să se alăture eforturilor Rusiei împotriva aliaţilor occidentali ai Ucrainei.

Într-o încercare de a obţine mai multe informaţii, jurnaliştii au intrat în conversaţie cu privet bot, susţinând că în faţa calculatorului se afla un cetăţean eston de 26 de ani, cu numele Valeri Ivanov. O identitate complexă falsă, cu istoric şi prezenţă pe reţelele sociale a fost creată, inclusiv cu date de identiticare false.

În timpul conversaţiei, privet bot i-a cerut lui Ivanov să-şi confirme identitatea, i-a pus întrebări legate de experienţa sa militară şi a cerut detalii despre cazierul acestuia.

Botul a sugerat acţiuni de sabotaj pe care ar putea să le întreprindă cel care l-a contactat şi a oferit 10.000 de dolari în criptomonede ca recompensă pentru acţiuni precum spionaj la baze NATO, incendierea de depozite de petrol sau chiar asasinarea unor persoane.

Botul l-a încurajat pe „Ivanov” inclusiv să exerseze cu cocktail-uri Molotov, fapt ce subliniază cât de serioase erau acţiunile pe care le cerea, dar şi riscurile potenţiale pentru ei implicaţi.

Incidente de acest tip în mai multe ţări europene

Deşi investigaţia nu a făcut vreo legătură directă între privet bot şi vreun incident specific de sabotaj, serviciile de securitate din Germania, Estonia, Austria şi Letonia au confirmat că acestea sunt tacticile de recrutare şi în alte cazuri pe care le-au observat.

Conform unei surse din interiorul agenţiei de securitate germane, astfel de agenţi la nivel de jos, recrutaţi prin aceste metode, nu sunt conştienţi pentru cine lucrează din cauza faptului că sunt sub o reţea complexă de intermediari.

Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei pentru Securitate a Estoniei (KAPO), Marta Tuul, spune că principalul obiectiv al acestor eforturi este de a crea frică şi haos şi a subliniat că chiar dacă aceste operaţiuni nu au mereu succes, intenţia lor rămâne de a submina încrederea publicului faţă de instituţiile statului în ţările europene.

Indrek Kannik, directorul Centrului Internaţional pentru Apărare şi Securitate din Estonia, a subliniat, de asemenea, numărul tot mai mare de încercări de sabotaj de-a lungul Europei în ultimii doi ani.

El a spus că deşi aceşti agenţi rareori au succes în operaţiunile lor, faptul că recrutarea lor necesită investiţii minime de resurse înseamnă că ea este atractivă pentru ruşi.

Investigaţia a mai dezvăluit şi că mai mulţi cetăţeni europeni – indivizi din Estonia, Germania sau Polonia – au fost arestaţi sau condamnaţi pentru acţiuni de spionaj sau sabotaj în favoarea Rusiei. Unii dintre ei au fost recrutaţi pe platforme sociale precum Telegram.

×
x close