Antena 3 CNN Externe Cum arată primul pacient din lume cu transplant de ochi și față

Cum arată primul pacient din lume cu transplant de ochi și față

profimedia-0820892407
Beneficiarul transplantului este un bărbat în vârstă de 46 de ani ce rămăsese desfigurat după ce s-a electrocutat la locul de muncă. Foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    10 Sep 2024   •   18:01

Imagini cu primul pacient din lume care a primit un transplant de ochi și față au fost făcute publice. Operația în premieră a fost efectuată în urmă cu un an, la un spital american. 

Beneficiarul transplantului este un bărbat în vârstă de 46 de ani ce rămăsese desfigurat după ce s-a electrocutat la locul de muncă.

”Calitatea vieții mele a luat o turnură de 180 de grade. După accident, nu putem simți gustul mâncării sau orice altceva, deoarece nu aveam nas.

Atunci când trec câțiva ani și când, în sfârșit, ai miros, și îți recapeți și gustul, este poate lucrul care contează cel mai mult”, spune el. 

În iunie 2021, Aaron James, un veteran militar de 46 de ani din Arkansas, a suferit un accident grav în timp ce lucra ca tehnician în rețele electrice. În urma incidentului, și-a pierdut o mare parte din partea stângă a feței, inclusiv ochiul stâng, și și-a distrus brațul stâng din cauza arsurilor electrice severe.

La doi ani după tragedie, James a beneficiat de primul transplant parțial de față și transplant complet de ochi, efectuat de o echipă de chirurgi de la NYU Langone Health din New York. Acum, la mai bine de un an după operație, James se recuperează bine, fără semne de respingere a țesuturilor, conform raportului publicat de echipa sa medicală în JAMA. Deși încă nu poate vedea cu ochiul transplantat, acesta și-a păstrat forma și circulația sanguină, iar retina arată semne de activitate ca răspuns la lumină. 

”Chiar dacă Aaron nu poate vedea cu ochiul (n.red. transplantat) această cercetare este foarte importantă pentru ca, într-o zi, să putem reda vederea unor pacienți cărora li s-a spus, anterior, că nu vor putea vedea niciodată”, explică un doctor care s-a ocupat de cazul bărbatului.

 

 

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close