Antena 3 CNN Externe Cum arată cele 3.000 de rachete pregătite de Iran pentru un război total cu Israelul

Cum arată cele 3.000 de rachete pregătite de Iran pentru un război total cu Israelul

Shahab-3 racheta
Analiștii militari spun că atacul de marți al Iranului în Israel s-a bazat în principal pe racheta balistică cu rază medie de acțiune Shahab-3, prezentată public în această imagine la un miting la Teheran. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    02 Oct 2024   •   10:22

 
Iranul a lansat, marți, aproape 200 de rachete balistice spre Israel, în cel mai agresiv atac de până acum asupra statului evreu, iar mai multe dintre aceste proiectile au trecut de apărarea antiaeriană și au provocat distrugeri la sol. 

Israelul a fost ajutat în efortul său defensiv de Statele Unite și Iordania, care au interceptat o parte dintre rachetele iraniene. Însă republica islamică dispune de un arsenal considerabil și este capabilă să repete agresiunea de marți, reiese dintr-un material publicat de CNN pe site-ul său.

Escaladarea, după un probabil răspuns militar al Israelului, riscă să arunce regiunea într-un conflict devastator.

Rachetele Iranului se bazează pe modelul Shahab-3

Teheranul dispune de mii de rachete balistice și de croazieră cu diferite raze de acțiune, conform unui raport din 2021 al Missile Threat Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, CSIS.

Inventarul exact pentru fiecare tip de rachetă nu este cunoscut. Generalul Kenneth McKenzie din Forțele Aeriene ale SUA a spus anul trecut în Congresul american că Iranul are peste 3.000 de rachete balistice.

Traiectoriile rachetelor balistice urcă până în spațiul cosmic sau la limitele acestuia, înainte ca focosul să se desprindă de racheta purtătoare și să tranziteze, din nou, atmosfera până la ținta aflată la sol.

Experții în armament care au analizat videoclipuri de pe rețelele sociale în urma atacului de marți au declarat pentru CNN că Iranul a folosit variante ale rachetei Shahab-3 în operațiunea anti-israeliană.

Shahab-3 este modelul de bază pentru toate rachetele balistice iraniene cu rază medie de acțiune care utilizează un propulsor cu combustibil lichid, spune Patrick Senft, coordonator al cercetării la Armament Research Services, ARES.

Această rachetă a intrat în serviciu în 2003, poate transporta un focos de 760 până la 1.200 de kilograme și poate fi trimisă spre țintă de pe lansatoare mobile, precum și din silozuri.

Cele mai noi variante ale Shahab-3, și anume rachetele Ghadr și Emad, lovesc țintele vizate cu o precizie de până la 300 de metri, conform informațiilor din surse deschise.

Îndoieli cu privire la noua rachetă hipersonică Iranului

Pe de altă parte, presa iraniană a relatat că Teheranul a folosit o rachetă nouă, Fatah-1, în atacul de marți.

Regimul iranian descrie Fatah-1 ca fiind o rachetă „hipersonică”, adică aceasta s-ar putea deplasa cu o viteză de cel puțin cinci ori mai mare decât a sunetului, ceea ce înseamnă aproximativ 6.100 de kilometri pe oră.

Merită precizat că aproape toate rachetele balistice ating viteze mai mari decât a sunetului în timpul zborului, în special pe secvența descendentă a traiectoriei spre țintă.

În prezent însă, expresia „rachetă hipersonică” desemnează o armă capabilă de manevre la viteze hipersonice în interiorul atmosferei terestre și care este extrem de greu de doborât.

Fatah-1 nu corespunde acestei definiții, potrivit lui Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Hinz menționează că vehiculul de reintrare care conține focosul Fatah-1 este manevrabil doar în timpul unei scurte porțiuni din picajul către țintă. Este, totuși, o ameliorare față de rachetele dezvoltate anterior în Iran, arată acest cercetător.

Alți specialiști și-au exprimat îndoielile cu privire la utilizarea Fatah-1 în atacul de marți.

„Este una dintre cele mai noi arme balistice ale lor și Israelul și-ar face o idee despre capacitățile rachetei, în cazul în care este folosită. Există, de asemenea, riscul ca acesta să nu funcționeze, oferind statului evreu o imagine și mai clară despre această armă”, a declarat Trevor Ball, un specialist în muniții care a lucrat pentru armata SUA.

Potrivit acestuia, anunțul Teheranului privind intrarea în luptă a rachetei Fatah-1 este doar propagandă, în contextul în care regimul iranian nu riscă mare lucru dacă minte în privința noii capacități balistice.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close