Antena 3 CNN Externe Cum ar putea Arabia Saudită să creeze o criză pentru economia Rusiei

Cum ar putea Arabia Saudită să creeze o criză pentru economia Rusiei

Mihai Paul
2 minute de citit Publicat la 09:13 15 Oct 2024 Modificat la 10:03 15 Oct 2024
mbs putin
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Sursă foto: GettyImages

Arabia Saudită ar putea inunda piaţa cu petrol ieftin dacă obiectivul saudiţilor de a mări considerabil producţia va fi atins.  Economia Rusiei ar fi prima care ar avea de suferit din această cauză având în vedere costurile crescute create de cheltuielile de război.

Rusia ar putea întâmpina mai multe dificultăți în asigurarea veniturilor necesare din petrol dacă Arabia Saudită reduce prețurile globale la țiței, conform Business Insider.

Regatul saudit a semnalat că petrolul ar putea scădea până la 50 de dolari pe baril dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol nu se angajează să reducă producția de petrol.

„Având în vedere că Rusia își vinde deja petrolul la prețuri reduse și cu costuri de producție mai mari, un mediu cu prețuri scăzute pe piețele petroliere ar putea afecta capacitatea sa de a-și finanța agresiunea din Ucraina”, a scris Luke Cooper, cercetător la London School of Economics, pentru IPS Journal.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a încercat să mențină prețul petrolului peste 100 de dolari pe baril, făcând presiuni asupra statelor membre să reducă producția.

Dar, în condițiile în care țițeiul internațional se situează sub pragul de 80 de dolari, acest lucru nu a funcționat. Pentru a schimba strategia, surse au declarat pentru Financial Times că saudiţii intenționează acum să deschidă robinetele până în decembrie. Arabia Saudită va exercita astfel un şantaj asupra membrilor OPEC, pentru a-şi atinge obiectivele de producţie redusă. 

Rusia îşi finanţează cheltuielile de securitate şi război din petrol şi gaze 

În cazul Rusiei, Moscova se confruntă cu presiuni pentru a încasa cât mai mult posibil, deoarece războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor de apărare și securitate în trei ani de război. Aceste sectoare vor reprezenta împreună 40% din toate cheltuielile federale din Rusia anul viitor.

Între timp, finanțele Rusiei sunt puternic dependente de veniturile din petrol. În urmă cu câțiva ani, producția de gaze și petrol reprezenta 35-40% din veniturile bugetare ale națiunii, a declarat săptămâna aceasta ministrul de finanțe al țării.

Acesta este motivul pentru care Occidentul s-a concentrat atât de mult pe reducerea profiturilor petroliere rusești. Plafonarea la 60 de dolari a prețului țițeiului de la Moscova de către Grupul celor Șapte, a fost considerată a fi cheia menținerii stabilității aprovizionării cu petrol, privând în același timp Kremlinului veniturile de care avea mare nevoie.

Rusia a reușit să ocolească între timp aceste plafoane folosind petroliere „fantomă” neînregistrate, dar amenințarea Riadului cu 50 de dolari pe baril ar putea fi mai greu de contracarat.

De la invadarea Ucrainei, asigurarea țării împotriva prețurilor scăzute ale petrolului s-a risipit. Fondul național al Rusiei a fost redus aproape la jumătate la începutul acestui an, iar Rusia nu mai este capabilă să se aprovizioneze cu valute occidentale pentru a-și diversifica rezervele valutare.

Rămâne de văzut dacă președintele Vladimir Putin va dori să se angajeze într-un război al prețurilor cu Riadul, având în vedere alte priorități mai imediate.

Cu toate acestea, un fel de confruntare cu Arabia Saudită ar putea fi provocată. Săptămâna aceasta, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că nu este clar dacă OPEC ar trebui să crească producția de petrol la reuniunea sa din decembrie, așa cum a semnalat Arabia Saudită.

Spre deosebire de Arabia Saudită, petrolul Rusiei nu este ieftin de extras, ceea ce o face slab echipată pentru a face față condițiilor de prețuri scăzute. 

 

 

 

×
x close